nieuws

KWS begint maandag alsnog aan opknapbeurt Waalbrug

infra 1321

KWS begint maandag alsnog aan opknapbeurt Waalbrug

De grootscheepse renovatie van de Waalbrug in Nijmegen begint alsnog vanaf maandag 4 maart. KWS zou eigenlijk al medio 2018 beginnen aan de opknapbeurt van de brug, maar moest worden uitgesteld omdat de schadelijke stof chroom-6 in de verf bleek te zitten.

Na de vondst van chroom-6 moesten extra maatregelen worden genomen om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. VolkerWessels-dochter KWS moest 140 werkplannen aanpassen en waren  andere vergunningen, ontheffingen en veiligheidsplannen nodig. De BVP-opdracht werd eind 2017 al gegund, maar loopt fikse vertraging op. Het is niet bekend welke meerkosten daarmee zijn gemoeid.

Betondek als eerste

Team Waalbrug begint met de eerste fase van de renovatie: het vervangen van het betondek. Afhankelijk van eventuele staalschades en de impact van het verwijderen van de verf van de stalen balken waarop het betondek ligt, duurt deze eerste fase waarschijnlijk 1,5 jaar. Afgelopen weken is al begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

De gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat verwachten dat verkeershinder ontstaat vanaf eind maart, wanneer in beide richtingen nog maar één rijstrook beschikbaar is op de brug. Die situatie duurt naar verwachting anderhalf jaar.

Verder wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen. Vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen kunnen tijdens de renovatie geen gebruik maken van de Waalbrug.

Oplevering onbekend

De aannemer gaat ook de staalconstructie schilderen. Vanaf maandag worden ook testen uitvoeren op een klein gedeelte van de Waalbrug om te kijken of methodes voor het verwijderen van verf met chroom-6 geoptimaliseerd kunnen worden.

De kennis uit deze testen wordt meegenomen in de tweede fase van de renovatie van de Waalbrug. Daarom is het op dit moment niet bekend wanneer het schilderen van de bogen begint en wanneer de gehele renovatie afgerond zal zijn. Dat zal in elk geval niet eind dit jaar zijn, zoals oorspronkelijk de bedoeling.

Reageer op dit artikel