nieuws

Geosung Tech: Met deze staalbouwer maakt OpenIJ ruzie

infra 2822

Geosung Tech: Met deze staalbouwer maakt OpenIJ ruzie

Geosung is een jonge Koreaanse staalbouwer gespecialiseerd in de bouw van drijvende kranen en offshore-installaties. De claim van 22 miljoen euro van de sluisdeuren voor IJmuiden waarover het nu ruzie maakt met OpenIJ bedraagt ruim eenderde van de jaaromzet.

Geosung Tech werd in 2003 opgericht en leverde drie jaar later een 1000 ton zware drijvende kraan op voor een Koreaanse scheepsbouwer. De projectenlijst laat verder vooral projecten zien voor Koreaanse en Japanse opdrachtgevers. Behalve de deuren voor de zeesluis IJmuiden leverde de werf in Mokpo één ander project voor een Europese opdrachtgever: een hulpwerktuig voor de montage van de experimentele kernfusiereactor Iter in Zuid-Frankrijk.

“OpenIJ bleek een wolf in schaapskleren”

De jaaromzet van Geosung bedroeg afgelopen vijf jaar zo’n 60 tot 70 miljoen dollar. De opdracht voor de bouw van de deuren voor IJmuiden beslaat met een aanneemsom van 26,5 miljoen euro besloeg daarmee ongeveer de halve jaaromzet. Niet voor niets figureert de opdracht prominent in brochures en op de website van het bedrijf. De Koreanen laten weten trots te zijn te kunnen bijdragen aan de water veiligheid van Nederland voor de komende eeuw. Verkoop-directeur Hyun Kug Lee laat weten dat hij verbouwereerd is door de opstelling van de Nederlandse aannemer. “Wisselingen in de directie van BAM Infra en bij OpenIJ hebben daar zeker een rol in gespeeld. De twee nieuwe directeuren hebben hun gezicht nooit meer in Korea laten zien en hebben op afstand hun harde besluiten genomen.” Daarbij hebben ze volgens Lee afspraken die waren gemaakt met hun voorgangers, achteloos aan hun laars gelapt. “OpenIJ stelde zich op als een wolf in schaapskleren”, stelt hij onomwonden.

“OpenIJ verspreidde aperte leugens tijdens het kort geding”

Het grove staalwerk voor de sluisdeuren voor IJmuiden liet Geosung uitvoeren door onderaannemer DSHI die in april vorig jaar plotseling failliet ging. Op aanwijzing van OpenIJ verplaatste Geosung toen snel de deuren naar een eigen werf bij de havenstad Mokpo, waar het de assemblage voltooide. Het grootste deel van de acht maanden vertraging waar OpenIJ de Koreanen nu strikt aan houdt, was al  eerder opgelopen. Hij valt volgens Lee bovendien in het niet bij de 27 maanden vertraging die OpenIJ opliep bij de bouw van de caissons en heeft geen enkel gevolg voor de overall planning.

Bemiddeling van de Koreaanse ambassadeur in Den Haag had tot nu toe geen resultaat. Evenmin als een kort geding bij de Amsterdamse rechtbank. In zijn vonnis van eind januari sprak de rechter dat OpenIJ de bankgarantie van ruim 7 miljoen euro had geïnd volgens de voorwaarden uit het contract met Geosung.  OpenIJ hoefde het bedrag niet terug te storten. Volgens Lee verspreidde OpenIJ aperte leugens tijdens het kortgeding. Geosung gaat in beroep tegen de uitspraak en wil beslag leggen op de deuren, die sinds begin december in Nederland zijn.

Reageer op dit artikel