nieuws

71 maatregelen om bruggen in Zaanstad veiliger te maken

infra 752

71 maatregelen om bruggen in Zaanstad veiliger te maken

Om de bruggen in Zaanstad veiliger te maken kunnen ten minste 71 maatregelen worden genomen. Het gaat hierbij om kleine aanpassingen die samen zo’n 1,2 miljoen euro kosten.

Dit blijkt uit integrale veiligheidsscans die Zaanstad de afgelopen jaren heeft uitgevoerd na het ongeluk op de Den Uylbrug in 2015. De Onderzoekraad voor de Veiligheid (OVV) adviseerde na dit ongeluk om alle bruggen te controleren.

‘Niet per direct nodig’

Het gaat om maatregelen die niet per direct hoeven worden genomen, maar die kunnen worden gedaan tijdens ‘regulier onderhoud’, verklaart Geralt Lammers, woordvoerder van de gemeente. Zo wil de gemeente dat geluidssignalen beter hoorbaar zijn, en dat er extra signalen komen bij fietspaden.

“Het zijn aanpassingen om de risico’s van de bruggen verder te verminderen. Ze hoeven niet direct gedaan te worden, want op geen enkele manier is nu de veiligheid in het geding”, benadrukt de woordvoerder.

Nog geld nodig

Of al deze maatregelen ook allemaal doorgevoerd worden en wanneer, is nog niet duidelijk. Ten eerste omdat er geld voor gevonden moet worden en voor de geschatte kosten van 1,2 miljoen euro is nog niet direct budget voor. Daarnaast lopen er nog andere onderzoeken naar de veiligheid van bruggen in de gemeente.

Zo heeft de OVV afgelopen november een nieuw onderzoek ingesteld, nadat er nog een ongeluk plaatsvond met een brug. Twee mensen vielen toen van het bewegende deel van de Bernhardbrug af. Ook Wesley Fontijn, de zoon van het slachtoffer uit 2015, is bezig met een onderzoek naar de veiligheid van de onderzoeken.

Voorstel komt later

De uitkomsten van dit laatste onderzoek en van de veiligheidsscans worden naast elkaar gelegd. Op basis daarvan wordt bepaald welke maatregelen er in ieder geval uitgevoerd moeten worden. “Daar zal ook een voorstel voor fasering en financiering bij horen”, aldus Lammers. Wanneer die andere onderzoeken zijn afgerond, dat is nog onduidelijk.

Zie hier de lijst met de andere gewenste maatregelen.

Reageer op dit artikel