Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Rijkswaterstaat en Techniek Nederland slaan handen ineen voor slimmere infra

infra Premium 881

Rijkswaterstaat en Techniek Nederland slaan handen ineen voor slimmere infra

Rijkswaterstaat en Techniek Nederland, gaan samen de Nederlandse infra vernieuwen en verduurzamen. Door de gebundelde kennis moet de sector ook aantrekkelijker worden voor jonge technici, scholieren en studenten.

Directeur-generaal Michèle Blom die namens Rijkswaterstaat haar handtekening onder de overeenkomst zette gaf aan blij te zijn met de afspraken. “Voor de modernisering van onze infrastructuur is slimme techniek onmisbaar. Samenwerking met de infraleden van Techniek Nederland,  is daarom van groot belang.”  Techniek Nederland is de nieuwe naam voor Uneto VNI, de ondernemersorganisatie voor installateurs en technisch dienstverleners.

Uitgangspunt voor de gemaakte afspraken is de Marktvisie van Rijkswaterstaat. Blom: “Rijkswaterstaat en Techniek Nederland gaan intensiever met elkaar samenwerken. We hebben elkaar hard nodig; in de fase van de eerste ideevorming over een infrastructureel project, bij de uitvoering van het project én in de fase van beheer en onderhoud.”

Instroom van jonge technici garanderen

Om de infrastructuur te moderniseren zijn de komende jaren tienduizenden extra technici nodig. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “Het tekort aan technici is nu al nijpend en wordt alleen maar groter. Daarom gaan we er samen met Rijkswaterstaat alles aan doen om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren.”

Ook bij infrastructurele projecten speelt digitalisering en innovatie een steeds grotere rol. Terpstra: “Om de razendsnelle technische ontwikkelingen bij te kunnen houden, moeten technici zich blijven ontwikkelen. Ook daarin gaan Rijkswaterstaat en Techniek Nederland samenwerken.” Beide organisaties zoeken daarbij de verbinding met brancheorganisaties zoals Nederland ICT, Astrin en FHI.

De samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Techniek Nederland krijgt gestalte via onder meer periodiek overleg tussen de directeuren van een aantal infrabedrijven en de directie van Rijkswaterstaat. Op bestuursniveau zal afstemming plaatsvinden tussen vertegenwoordigers van de vakgroep Infratechniek van Techniek Nederland en directeuren van de verschillende landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels