Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maakt gratis een profiel aan.

nieuws

Haringvlietsluizen nu echt op een kier

infra Premium 406

De Haringvlietsluizen gaan woensdag voor het eerst echt op een kier. Het kabinet besloot daar al toe in 2011 met het zogenoemde Kierbesluit. Door de sluizen op een kier te zetten kunnen trekvissen, zoals zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting hun paaigebieden die stroomopwaarts liggen. De afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat de sluizen al een paar keer kort opengezet om de boel te testen.

Haringvlietsluizen nu echt op een kier
De sluizen zouden eigenlijk dit najaar al worden opengezet, maar door de extreem lage waterafvoer door de grote rivieren dreigde de zoet-zout grens te ver landinwaarts te komen. Dat zou de drinkwatervoorziening in gevaar brengen van steden en dorpen aan de westkant van het Haringvliet.
Afgesproken is dat het zoute water niet verder mag komen dan de denkbeeldige lijn van Middelharnis naar de monding van het Spui.  Ook bij storm op zee gaan de sluizen dicht.
De Haringvlietdam werd in 1970 voltooid als onderdeel van de Deltawerken. De sluizen in de dam gingen op 15 november 1971 dicht. De waterkering verbindt Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten en vormde tot nu toe een harde scheiding tussen zoet en zout water. Door de maatregel zal het westelijk deel van het Haringvliet gaan verzilten. Op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zijn afgelopen uitgebreide bouwprogramma’s uitgevoerd om de gevolgen voor landbouw en drinkwatervoorziening zoveel mogelijk te compenseren. Zo zijn grote water-inlaten voor de drinkwatervoorziening meer landinwaarts gelegd.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels