nieuws

Golfbreker Albanië kaapt primeur weg voor neus Afsluitdijk

infra 2405

Golfbreker Albanië kaapt primeur weg voor neus Afsluitdijk
Proef met XblocPlus blokken voor de Afsluitdijk. Foto: BAM

Niet de Afsluitdijk maar een golfbreker bij een nieuwe jachthaven in Albanie wordt als eerste bekleed met het XblocPlus.  BAM DMC tekende daarover een contract met de ontwikkelaar van de haven.

Tegen de pier, die beschutting moet bieden aan binnenlopende plezierjachten, komt precies dezelfde maat blokken als tegen de Afsluitdijk. Het gaat om blokken met een volume van 2,5 kuub. Het zijn er wel een stuk minder. Bij Porto Albania komen 4000 blokken, terwijl het icoon van Lely met 75.000 blokken wordt beschermd tegen golfaanvallen.

De lancering van het XblocPlus vond plaats tegelijk met de bekendmaking van de gunning van de versterking van de Afsluitdijk aan Levvel.

Pieter Bakker van BAM-dochter DMC verwacht dat de Zwitserse ontwikkelaar van de Albanese jachthaven met een stuk of twintig kisten zal gaan werken. “Het precieze aantal hangt  af van de planning van het project. Wij leveren de ontwerp-tekeningen voor de kisten. Daarna is het aan de aannemer om te kijken hoe ze de productie precies inrichten. Ze houden er in elk geval een ambitieuze planning op na: dit voorjaar hopen ze al de eerste blokken neer te leggen.”

Betonmengsel moet sulfaatbestendig zijn

DMC adviseert ook bij de selectie van het betonmengsel, hoewel het blok volgens Bakker nauwelijks bijzondere eisen stelt. Er wordt een mengsel met een sterkte van C25/30 toegepast. Belangrijker nog dan de sterkte is dat het eindproduct bestand is tegen zeewater. Daarbij zijn het niet zozeer het zout  of de chloriden die de levensduur beïnvloeden, want het XblocPlus is niet gewapend, maar de sulfaten die zeewater en zeezand vaak bevatten. Die zorgen voor versnelde veroudering en daar moet het mengsel op worden afgestemd. Bakker: “In Nederland ben je vaak al klaar als je hoogovencement inzet. Maar dat is niet overal over de wereld beschikbaar. Dus dan moet je op een andere manier je mengsel bestand maken tegen sulfaten.”

Het oorspronkelijke Xbloc ligt heel onregelmatig maar kan grotere krommingen volgen

De opdracht in Albanië is al de tweede opdracht voor het innovatieve golfbrekerblok sinds de lancering  van het blok een half jaar terug. De bekendmaking van de gunning aan combinatie LevveL (BAM en Van Oord) betekende meteen de officiële doop van het blok. Bij de ontwikkeling van het eerste Xbloc, rond 2002, duurde het een paar jaar voordat BAM een eerste opdrachtgever gevonden had.

Ruim de helft minder beton nodig

Grootste verschil met dubbellaags golfbrekerblokken is dat er nog maar half zoveel beton nodig is om dezelfde bescherming te bieden. De koolstofvoetafdruk van een dijk bekleed met XblocPlus is dus een stuk kleiner. De blokken grijpen aan de zijkant in elkaar een beetje als dakpannen en moeten daarvoor in een regelmatig patroon worden neergelegd. Het aanzicht van de golfbreker of dijk wordt daardoor een stuk regelmatiger wat voor sommige opdrachtgevers, zoals Rijkswaterstaat een pluspunt is.

Het gevolg is wel dat er minder makkelijk sterke krommingen kunnen worden gevolgd, vergeleken met het oorspronkelijke blok.  Daarom komen op de kop van de Albanese pier nog nog 350 exemplaren van het oude Xbloc.

Porto Albania wordt de eerste jachthaven tussen de populaire kusten van Kroatië en Griekenland

 

 

 

Reageer op dit artikel