nieuws

Brabantse infrabouwer vreest voor crisis: ‘Na de bouwvak is het ingestort’

infra Premium 4191

Brabantse infrabouwer vreest voor crisis: ‘Na de bouwvak is het ingestort’
Ron Wullems: foto Rene van den Burg

Opdrachten die bij elkaar worden geharkt ten faveure van de provincie, maar niet van het mkb. Beklemmende bankgaranties, waarvan je je kunt afvragen wie daar iets mee opschiet. En überhaupt geen continuïteit in opdrachten. De Brabantse inframarkt is niet om over naar huis te schrijven, zegt Ron Wullems, bouwdirecteur bij Wegenbouwmaatschappij Elshout. “Ik vrees voor een tweede crisis.”

Verkiezingen? Niet weer toch? Dat werkt louter vertragend op bouwprojecten, denkt Ron Wullems, directeur van een mkb-infra-bedrijf. En zo zijn er wel meer issues die zijn aandacht vragen.

Laatst nog legde hij gedeputeerde Christophe van der Maat (VVD) uit dat het clusteren van opdrachten wel het laatste is waar midden- en kleinbedrijven op zitten te wachten.

“Ik had hem uitgenodigd voor een gesprek bij ons op het bedrijf. Daar hebben we het vooral gehad over de positie van het mkb binnen de provincie. Alles wordt groot en collectief aanbesteed. Nergens krijgen wij MKB-bedrijven de kans voor. ”

Oh oh Den Haag

Niet alleen de provincie maar ook grotere gemeentes maken zich schuldig aan onnodig clusteren van werken, zegt Wullems. “Ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Den Haag, uitgeroepen tot beste MBK-opdracht gever van het jaar.”

Vroeger was het ook zijn provincie beter. “Toen waren er nog steunpunten in de buurt. Nu wordt alles in Den Bosch geclusterd via één grote inkooporganisatie die provincie-dekkend werkt. Maar daarmee is de hele feeling met de lokale aannemer weg. Vaak zijn wij wel geïnteresseerd in projecten. Maar niet als ik ook een verkeersbord aan de andere kant van de provincie moet wassen.”

Of het gesprek met de provinciebestuurder iets oplevert, moet hij afwachten. Dat er nu nog geen aanleiding is voor optimisme mag duidelijk zijn.

‘Verkiezingen werken vertragend’

“Doorbetaling bij ziekte blijft ook een issue, niet te begrijpen. We zouden meer moeten kijken naar de landen om ons heen. En iedereen heeft de mond vol van dat het beter gaat. We hebben een goed jaar gehad, dat is waar, maar na de bouwvak is de markt alleen maar gekrompen.”

Het zijn de naweeën van de gemeenteraadsverkiezingen vermoedt de weg- en rioolbouwer. “Rondom de verkiezingen worden beslissingen uitgesteld. En dat ebt na. Ik hoop niet dat het straks weer het geval is met de Provinciale Statenverkiezingen.”

Wullems voelt de bui al hangen. “Ik maak me zorgen over het te lage werkaanbod. We moeten oppassen dat we niet een tweede crisis krijgen. Voor de bouwvak hadden we ontzettend veel werk en een groot gebrek aan mensen; hoe kom ik als klein bedrijf aan de juiste mensen, dacht ik. Alle registers trokken we open, gelukkig kregen we er toch aardig wat mensen bij. Maar nu blijft het werk weer achter.”

Indexering

Het gaat te veel met horten en stoten, geeft hij gemeenten en provincies mee. “Discontinuïteit in de winter hebben we niet in de hand, maar de overheid moet toch in staat zijn om ons van een gelijkmatige stroom van opdrachten te voorzien?”

Hij heeft nog meer punten van kritiek. “In veel bestekken wordt geen indexering gegeven. Dat is een risico in een tijd dat lonen en de prijzen van bouwmaterialen explosief blijven stijgen. Zeker bij langere projecten met een extreme duur, is dat eigenlijk onverantwoord. Wie heeft kunnen bedenken dat de grote ommekeer een jaar geleden ineens kwam? Van niets gingen we naar een overspannen markt. Niet normaal. Bij contracten langer dan een jaar moeten overheden indexeren, vind ik.”

Bankgaranties

Ook over de vereiste bankgaranties maakt de ondernemer zich kwaad.

“Als je ziet hoe dat een beslag legt op onze liquiditeit. Het is gewoon geld waar je niet aan kunt komen. Soms heb ik wel voor 250.000 euro aan garanties uitstaan, terwijl daar nooit een beroep op wordt gedaan. Er zijn gemeenten bij die die bankgarantie ook hanteren voor onderhoudsperiodes.”

Onzin, vindt Wullems: “De gemeente Roosendaal laat zien hoe het anders kan. Het is echt puzzelen geblazen soms. Want als infrabouwer moet je al je werk voorschieten. Voor je de eerste betaling krijgt, ben je zo drie maanden verder.”


Cobouw Café Brabant

Ron Wullems is een van de gasten aan tafel van het Cobouw Café op 7 februari in Tilburg. Ook dan zal het gaan over de woningmarkt en inframarkt in Brabant. Ook de verduurzamingsopgave wordt besproken met politieke lijsttrekkers en bouwondernemers. U kunt daar bij aanwezig zijn. Aanmelden kan hier. 

Reageer op dit artikel