nieuws

Spaanse bouwer Sacyr vertrekt weer uit Nederland

infra Premium 4779

Spaanse bouwer Sacyr vertrekt weer uit Nederland

De Spaanse bouwer Sacyr vertrekt weer uit Nederland. De pogingen om een plek op de Nederlandse inframarkt te veroveren zijn zonder resultaat gebleven. De vertegenwoordiger in Nederland, bid manager Jeff Kartanegara, laat in een Linkedin-bericht weten dat hij op zoek moet naar een nieuwe werkgever.

Het Spaanse bouwconcern Sacyr trekt zich terug uit de Nederlandse markt. Dit heeft de Nederlandse vertegenwoordiger, Jeff Kartanegara, van het concern woensdag via LinkedIn gemeld. Hij hield in zijn eentje kantoor op Schiphol, maar slaagde er het afgelopen jaar niet in voet aan de grond te krijgen op de inframarkt in Nederland. Als hij meedeed aan tenders – altijd in samenwerking met Nederlandse partners en met veel steun vanuit Madrid – dan werden die door anderen gewonnen, of besloot Sacyr niet door te gaan in de aanbestedingsprocedure.

Sacyr: ‘Ingegeven door de huidige Nederlandse inframarkt én de voorziene ontwikkelingen op de diverse marktonderdelen is er op groepsniveau besloten om alle Nederlandse activiteiten te beëindigen en het Nederlandse bedrijf in goed overleg te liquideren’

Sacyr werkte aan de sluizen bij het Panamakanaal

Jeff Kartanegara laat op Linkedin weten: “Afgelopen jaar is er door heel veel personen hard gewerkt aan een Nederlandse basis voor de Sacyr groep. Ingegeven door de huidige Nederlandse inframarkt én de voorziene ontwikkelingen op de diverse marktonderdelen is er op groepsniveau helaas besloten om alle Nederlandse activiteiten te beëindigen en het Nederlandse bedrijf in goed overleg te liquideren. Hierbij wil ik voor nu iedereen uit mijn netwerk bedanken die gedurende deze periode zich heeft ingespannen voor en/of heeft meegedacht over de ontwikkeling van de Nederlandse tak. Deze periode zal ik ook gebruiken ter inspiratie over de nieuwe uitdaging(en) die ik wens te vinden.”

Sacyr zorgde toch voor enige onrust in de inframarkt

Sacyr zorgde toch voor enige onrust in de inframarkt. Kartanegara had grote interesse in een aantal grote projecten en liet aan Cobouw weten dat hij zo 30 tot 40 mensen van andere bouwers kon werven als hij een project won. Sacyr is een specialist in het bouwen en langdurig beheren van infrastructurele projecten zoals tolwegen, bruggen en hogesnelheidslijnen. Het zat in de race voor projecten als de aanleg van de snelweg A13/A16 bij Rotterdam. Ook meldde de bouwer zich aanvankelijk voor de verbreding van de A9 bij Amstelveen en het doortrekken van de A15 bij Nijmegen. Maar het bleef met lege handen staan.

Buitenlandse bouwers in Nederland

Buitenlandse bouwers in Nederland

Het ging in deze drie gevallen om contracten waar de bouwer ontwerp, bouw, financiering en langjarig onderhoud voor zijn rekening neemt. Omdat er de komende jaren niet meer van dit soort contracten gepland staan, lijkt de aantrekkelijkheid van Nederland voor Sacyr voorbij.

Sacyr doet grote infrastructurele projecten

Directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland zei dit jaar tegen Cobouw dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid moest nemen als buitenlandse partijen te ver zouden gaan bij het binnenslepen van werk

De markt zal opgelucht ademhalen. Directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland zei dit jaar tegen Cobouw dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid moest nemen als buitenlandse partijen te ver zouden gaan bij het binnenslepen van werk. “Rijkswaterstaat kan én moet iets doen om cowboys te weren. Iconen als de Afsluitdijk of het Binnenhof wil je niet in handen van buitenlandse spelers zien.”

Ook Job Dura van DuraVermeer toonde zich niet echt gecharmeerd van buitenlandse aandacht voor de Nederlandse markt. Hij zei tegen Cobouw: “Ik zie hun komst als bedreiging voor de markt.”

Sacyr behaalde over 2017 een omzet van €3,1 mrd en boekte een bedrijfsresultaat van €423 mln. De onderneming groeide hard in het derde kwartaal van 2018, met name door in nieuwe markten, zoals de VS, te beginnen.

 

Update: Kartanegara reageerde per mail op vragen en laat weten dat hij de afgelopen twee maanden druk doende is geweest om alles keurig af te ronden. Hij schrijft als verklaring voor het einde: 

“In Madrid is door het bestuur besloten alle activiteiten in Nederland volledig te beëindigen en het bedrijf op zeer korte termijn te liquideren. Er zijn geen werken in uitvoering, er lopen ook geen tenders en het vooruitzicht is dat de aankomende jaren er nagenoeg geen projecten op de Nederlandse markt komen die afdoende aansluiten op onze kernactiviteiten en voldoen aan onze eisen.

Daarnaast zijn er onvoldoende resources beschikbaar en is er onvoldoende draagvlak bij de overige divisies om andere specialistische projecten op de Nederlandse markt binnen te halen. Dit besluit ligt derhalve volledig op de strategisch lijn van onze nieuwe groepsboard, die de voorkeur lijkt te hebben voor consolidatie; met mijn inzichten op en adviezen over de ontwikkeling van de Nederlandse markt voor de komende paar jaar kan ik dit helaas enkel beoordelen als een wijs besluit en ook alleen maar steunen, zeker als ik kijk naar onze laatste kwartaalcijfers.

Reageer op dit artikel