nieuws

Bouwstop ringweg Groningen opgeheven: ‘We gaan weer beginnen’

infra 3886

Bouwstop ringweg Groningen opgeheven: ‘We gaan weer beginnen’
Groningen, 24-05-2018, Provinciale Staten van Groningen maken zich grote zorgen over de vertraging en de overlast bij de ombouw van de zuidelijke ringweg. Dat bleek woensdag 27 juni tijdens ingelast debat op het provinciehuis. Gedeputeerde Fleur Gräper maakte bekend dat voor aannemer Combinatie Herepoort het project complexer is dan gedacht. Vanwege oa personeelstekort bij de aannnemer loopt het project minimaal 2 jaar vertraging op. Ringweg-Zuid Groningen, N7 , A7

De werkzaamheden aan de Ringweg Zuid in Groningen worden begin januari hervat. Dat zei George Kempenaar, directeur van Jansma Drachten, maandagavond tijdens het Cobouw Café in Heerenveen. “We gaan weer beginnen.”

Het werk aan de Ring Zuid Groningen(a7)van ruim 700 miljoen euro ligt al maanden stil. Aannemerscombinatie Herepoort kreeg afgelopen zomer de handen niet op elkaar voor de zogenoemde zomerstremming. Sindsdien is er discussie over het ontwerp.

Professor Hertogh van de TU Delft werd ingevlogen om de impasse tussen Rijkswaterstaat en de bouwbedrijven te doorbreken. Dat lijkt gelukt.

“We hebben een kleine hick-up gehad, maar deze week komt een brief uit vanuit de gedeputeerden naar de Staten waarin het een en ander wordt uitgelegd met het feit erbij dat we begin januari weer beginnen”, zei George Kempenaar, directeur van Jansma Drachten (een van de aannemers van de combinatie, red) maandagavond in Thialf.

Waarmee?
“Met het verdiepen van de rondweg van Groningen.”

Met een goedgekeurd plan?
“Dat klopt. Er wordt zelfs gebouwd in Groningen.”

De vermeende problemen met de grond zijn volgens Kempenaar geanalyseerd. “We weten nu ongeveer waar het aan ligt.” Veel meer wilde hij er niet over kwijt.

Kempenaar noemde de ringweg Zuid, dat sinds dag één onder een vergrootglas ligt, een “superproject” en benadrukte dat de ‘doorbraak’ goed nieuws is voor de inframarkt.

George Kempenaar in gesprek met Cobouwjournalist Thomas van Belzen. Foto: Cynthia van Dijke

“Dit betekent toch dat er een groot werk loskomt. Dat betekent dat er geld gaat rollen. En de goede kant op.”

Van een echte bouwstop, is volgens Bert Kramer, woordvoerder van de combinatie Herepoort, nooit sprake geweest. Hij wil niet reageren op de uitspraken van Kempenaar. Wel geeft hij aan dat er donderdagmiddag een persbijeenkomst is. “Wacht die maar rustig af.”

Een woordvoerder van de provincie Groningen sluit zich daarbij aan. “Geen commentaar.” Wel bevestigt ze dat er donderdag een persconferentie plaatsvindt. “Waarover? Daar kan ik inhoudelijk ook niets over zeggen.”

Meerdere insiders zeggen dat de analyse van professor Hertogh van de TU Delft over het ontwerp van de A7 de betrokken bouwpartijen in het gelijk stelt: “Goed is goed genoeg”, zou de beoordeling zijn van het ontwerp.

Hertogh presenteert zijn aanbevelingen donderdag.

Moordende concurrentie

Bouwdirecteur Kempenaar uitte in Heerenveen ook zijn zorgen over de inframarkt in het Noord-Nederland. “Dat heeft te maken met het geld. Dat is niet op, maar wordt aan de verkeerde dingen uitgegeven. Veel meer zouden we moeten uitgeven aan praktische projecten. Ga het maken in plaats van plannen.”

De afgelopen jaren investeerde Friese overheden miljoenen (Zuiderzeelijngelden) in infrastructurele werken. Lokale aannemers profiteerden daar nauwelijks van was de algehele sfeer in de zaal. Kempenaar sloot zich daarbij aan.

“Die grote werken en aquaducten werden meestal gebouwd door de bedrijven die van verder kwamen.”

Gunnen op kwaliteit is in Friesland nauwelijks aan de orde, besloot de directeur van Jansma Drachten. “Je hebt daar een mooie contractvorm voor, EMVI, daarin kun je aangeven wat je als opdrachtgever wilt. Maar nu waarderen ze iedereen ongeveer gelijk. Dat betekent dat het uiteindelijk altijd om de laagste prijs gaat.”


Cobouw Café Utrecht

George Kempenaar deed zijn uitspraken tijdens het Cobouw Café in Heerenveen. Met Bouwend Nederland reist de enige bouwtalkshow van Nederland het hele land door in het kader van de provinciale Statenverkiezingen, telkens met andere lokale lijsttrekkers of bouwdirecteuren. Cobouw schrijft erover en maakt filmpjes.

Op 8 januari vindt het Cobouw Café plaats in Amersfoort. Natuurlijk bent u van harte welkom.

Ontvangst: 16.00 uur
Café: 16.30 – 18.00 uur
Locatie: Het Ketelhuis, Soesterweg 320, 3812 BH AmersfoortEntree is gratis. U moet zich wel aanmelden vooraf. Dat kan hier.

Programma:

Cobouw-journalist Thomas van Belzen gaat in gesprek met…

  • Pim van den Berg D66), gedeputeerde Utrecht – Ruimtelijke Ontwikkeling, Economie en Toerisme, Wonen en Binnenstedelijke Ontwikkeling en Energietransitie
  • André van Schie (VVD), Lijsttrekker Provincie Utrecht – Voorzitter Commissie Mens en Samenleving
  • Huib van Essen (GroenLinks), Lijsttrekker Provincie Utrecht – woordvoerder mobiliteit, milieu en duurzame energie
  • Ed de Groot, directeur bestuurder Lekstede wonen en voorzitter Regioplatform Woningcorporaties Utrecht
  • Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland (sidekick)Voor meer informatie over de andere edities kunt u terecht op  www.cobouwcafe.nl.
Reageer op dit artikel