Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere 30 dagen 1 artikel lezen. Meer lezen? Maakt gratis een profiel aan.

nieuws

Bezwaren projectontwikkelaars afgewezen: windpark Zeewolde mag doorgaan

infra Premium 662

Bezwaren projectontwikkelaars afgewezen: windpark Zeewolde mag doorgaan

De bouw van Windpark Zeewolde kan doorgaan. De Raad van State heeft de bezwaren tegen de bouw van 91 nieuwe windturbines in het zuidelijk deel van de Flevopolder en het afbreken van 221 bestaande windmolens ongegrond verklaard.

Onder meer woningontwikkelaars in het gebied hebben bezwaren ingediend tegen het plan. Zij vinden dat het plan op gespannen voet staat met de ambitie van het Rijk de komende jaren 15.000 huizen in zuidelijk Flevoland (Oosterwold) te bouwen. Maar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State benadrukt dat voor de woningbouw nog geen concrete locaties zijn aangewezen.

Eigenaren van bestaande windturbines keerden zich tegen het afbreken van de in totaal 221 molens die ze bezitten. De Raad van State onderkent de belangen van de eigenaren, maar oordeelt dat aan het opwekken van meer energie en de verbetering van het landschap een groter belang moet worden toegekend. Voor de bestaande 221 turbines komen er slechts 91 nieuwe terug. De nieuwe turbines hebben beduidend meer capaciteit dan de bestaande molens.

Vanaf 2020 wil Windpark Zeewolde schone energie aan circa 280.000 huishoudens leveren.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels