nieuws

Onderzoeksraad houdt vinger aan de pols na brugongeval Zaandam

infra Premium 679

Onderzoeksraad houdt vinger aan de pols na brugongeval Zaandam
Dijkstra/Cor Salverius

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid heeft informatie opgevraagd bij de gemeente Zaanstad over het ongeval met de Bernhardbrug. Bij de opening van die brug vielen woensdagavond twee gewonden.

De brug zou plotseling zijn geopend, waardoor een bejaard echtpaar dat op de klep wandelde op de reling belandde.  De man van 77 jaar viel daarna in het water en moest worden gereanimeerd nadat hij daar door omstanders uit was gehaald. De 78-jarige vrouw viel op het brugdek en raakte daarbij zwaargewond. Beiden verbleven donderdagmiddag nog in het ziekenhuis maar maken het volgens de politie relatief goed.

De Prins Bernhardbrug wordt samen met dertien andere bruggen bediend vanuit het havenhuis. De gemeente benadrukt dat er altijd minimaal twee brugwachters op de post aanwezig zijn, terwijl er nooit meer dan één brug tegelijk wordt bediend.

Drie jaar terug vond een fietser de dood

Drie jaar terug vond bij de Den Uylbrug iets verderop over De Zaan een 57-jarige fietsster de dood toen zij verrast werd door het sluiten van een slagboom voor zich. Toen de brugklep omhoog kwam klampte ze zich nog even vast aan het hek, maar op 15  meter hoogte werd het te zwaar waarna ze moest loslaten en naar beneden viel. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Omdat Nederland vol ligt met vergelijkbare bruggen stelde de Onderzoeksraad Voor Veiligheid stelde een onderzoek in naar het ongeval. Daarbij kwam de raad tot de conclusie dat de afstemming tussen veiligheidsvoorzieningen als camera’s, waarschuwingslichten, stopstrepen en slagbomen niet goed was. Stuk voor stuk voldeden de voorzieningen aan de voorschriften, maar in de samenwerking vielen er gaten waardoor er gevaarlijke situaties konden ontstaan. Alleen in het begin van de sluiting kon de brugwachter bijvoorbeeld zien waar de vrouw zich op de brug bevond. Daarna verdween ze van de camerabeelden.

Binnen twee weken besluit de Raad  of het een nieuw onderzoek start

De bevindingen van de raad leidden tot kleine aanpassingen aan de Den Uylbrug. De brugwachters op het havenkantoor kregen bovendien aanvullende trainingen, waarbij geoefend werd op verschillende sceario’s. Naar aanleiding van het nieuwe ongeval op de Prins Bernhardbrug heeft de Raad onmiddellijk informatie opgevraagd. Binnen twee weken besluit de OVV of ze een nieuw onderzoek start of niet.

Reageer op dit artikel