nieuws

Boskalis gaat energieneutrale weg N69 aanleggen

infra 2649

Boskalis gaat energieneutrale weg N69 aanleggen
2018-06-04 15:35:17 ALMERE - Foto gemaakt met een drone van werkzaamheden aan de A6 tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost. De A6 wordt de eerste energieneutrale snelweg in Nederland en is daarmee uitzonderlijk duurzaam. COPYRIGHT SEM VAN DER WAL

Boskalis krijgt van de provincie Noord-Brabant de opdracht om de nieuwe provinciale weg N69 energieneutraal aan te leggen.

De aannemer kwam als beste uit de prijs-kwaliteitvergelijking bij de Europese aanbesteding door onder andere het aanbod om van de N69 een energieneutrale weg te maken. De opdracht is voorlopig gegund. Boskalis’ bod lag ruim onder het beschikbare budget van 84 miljoen euro.

Biobased materialen

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “We hebben alle aannemers ook uitgedaagd om slimme dingen te bedenken op het gebied van duurzaamheid. Ook op dat vlak kwam Boskalis met het beste aanbod. Zo gaat de aannemer op grote schaal aan de slag met biobased materialen en gaan ze tijdens de realisatie met minimaal vijf innovatieve pilots op het gebied van circulaire economie aan de slag. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het aanbod om zonnepanelen te integreren in de schermen die op de beekdalbruggen komen. Hiermee wordt jaarlijks 30.000 kWh groene stroom opgewekt. Deze kan weer gebruikt worden voor verkeerslichten en openbare verlichting. Daardoor wordt de nieuwe N69 een energieneutrale weg en dat past bij onze ambitie als provincie om onze infrastructuur zo duurzaam mogelijk aan te leggen en te beheren.”

De nieuwe N69 tussen de A67 en de Luikerweg gaat volgens de provincie een einde maken aan de overlast die inwoners van met name Waalre en Valkenswaard ervaren door de grote hoeveelheid verkeer dat via de huidige N69 door de dorpskernen rijdt.

Onderdeel van de nieuwe N69 is de aansluiting op de A67 en de Kempenbaan in Veldhoven. De regie voor het vaststellen van het bestemmingsplan voor dit deel van het project ligt bij de gemeente Veldhoven. De Raad van State heeft een uitspraak over plan aangehouden in afwachting van een uitspraak van het Europees Hof over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Daarop heeft de gemeente Veldhoven in nauw overleg met de provincie een zogenaamde ADC-toets uit laten voeren waarmee het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld wordt.

Zes andere aanbieders grepen mis

“Wij zien de uitkomsten van deze procedure met veel vertrouwen tegemoet”, reageert Christophe van der Maat. “Het probleem dat we in Nederland hebben met te veel stikstof op de omgeving is evident. Maar het staat als een paal boven water dat voor het oplossen van de leefbaarheidsproblemen voor de inwoners in Veldhoven, Valkenswaard en Waalre geen andere oplossing bestaat dan de aanleg van de nieuwe N69. Daarom willen we niet langer wachten met de werkzaamheden. Dat maakt dat we de opdracht voor de realisatie van de weg nu ook zonder absolute zekerheid over het bestemmingsplan voor de aansluiting op de A67 toch gunnen.”

De andere zes aanbieders hebben twintig dagen te tijd om bezwaar te maken tegen de gunning aan Boskalis. Als dat niet het geval is, kan Boskalis het ontwerp voor de nieuwe weg verder in detail gaan uitwerken, bouwen en ook voor de periode van tien jaar onderhouden. Volgens planning heeft de aannemer na gunning van de opdracht nog een jaar tijd nodig voor de benodigde voorbereidingen voordat de schop daadwerkelijk de grond in gaat.

De nieuwe N69 moet volgens planning eind 2021 gereed zijn voor verkeer.

Meer informatie over de N69

 

Reageer op dit artikel