nieuws

Heijmans verliest 10 miljoen euro na exit op project hoogspanningsmasten

infra Premium 5548

Heijmans verliest 10 miljoen euro na exit op project hoogspanningsmasten
Heijmans

Het mislukken van het project rond hoogspanningsmasten voor opdrachtgever Tennet kost Heijmans 10 miljoen euro. Dat laat het bouwconcern weten in een handelsbericht.

Heijmans en Tennet gaan het conflict rond het plaatsen van hoogspanningsmasten uitvechten voor de Raad van Arbitrage. In het derde kwartaal beëindigde Tennet het contract met Heijmans.  De partijen zijn “niet tot minnelijke afspraken gekomen”. Het project dat Heijmans samen met Europoles zou uitvoeren had een contractwaarde van 200 miljoen euro.

Heijmans neemt een verliesvoorziening van 10 miljoen euro voor nog niet betaalde facturen en kosten, alsmede de afwikkeling van reeds aangegane verplichtingen.

Infradivisie kan verlies dragen

Ondanks de onverwachte exit op het project, blijft het resultaat van de infradivisie volgens Heijmans positief. Ook voor de andere bedrijfsonderdelen verwacht het bouwconcern dit jaar positieve cijfers. “De operationele business verloopt conform plan.”

Over de inframarkt houdt Heijmans wel zorgen. “Hoewel het overgrote deel van de infra activiteiten volgens verwachting draait, blijven voorspelbaarheid en stabiliteit hier cruciale aandachtspunten. Zolang de verhoudingen tussen risico en rendement in de inframarkt suboptimaal blijven, heeft Heijmans geen groeiambitie voor het infrabedrijf.”

De orderportefeuille van Heijmans is als gevolg van de contractbeëindiging door Tennet met 130 miljoen euro gekrompen naar 2,0 miljard euro. Nog steeds een “goed” niveau, meent Heijmans.

Op de woningmarkt blijft Heijmans naar wens presteren. De marktomstandigheden en de prestaties van de vastgoed- en de woningbouwdivisie blijven volgens het bedrijf goed, met omzetten en resultaten die in de tweede helft van het jaar verder toenemen. Heijmans verkocht tot en met 26 oktober 1.631 woningen (1.636 woningen in dezelfde periode vorig jaar). Van deze verkochte woningen zijn er 922 verkocht aan particulieren (2017: 1.061) en 709 aan beleggers (2017: 575).

Ruzie over Wilhelminasluis beslecht

Een keerzijde heeft de aanhoudende druk op de woningmarkt voor Heijmans ook. “Het uitblijven van voldoende nieuwe ontwikkellocaties in Nederland, stijgende kosten en beschikbaarheid van resources leiden ertoe dat het aanbod in de woningmarkt achterblijft bij de enorme vraag en dat door stijgende prijzen de betaalbaarheid van woningen verder onder druk komt te staan.”

Hoewel het conflict met Tennet de juristen van Heijmans aan het werk zet, is de de ruzie met de provincie Noord-Holland over de afbouw van de Wilhelminasluis in Zaandam na jaren gesteggel beslecht. Er zijn afspraken gemaakt over de verdere planning en uitvoering. Het project is voor Heijmans een financiële strop. In 2016 nam de bouwonderneming een verliesvoorziening van 8 miljoen euro. Dit jaar komt daar nog 5 miljoen euro bij.  Volgens Heijmans moet dit toereikend zijn om het project af te ronden.

Schuld is versneld afgebouwd

Ondanks de nieuwe verliesvoorziening van 10 miljoen euro heeft Heijmans zijn schuld weten af te bouwen tot 121 miljoen euro. Met de banken was afgesproken om uiterlijk half 2019 de schuldpositie tot 122 miljoen of lager te brengen.  Begin 2017 kreeg Heijmans in het kader van een herfinanciering de beschikking over een kredietfaciliteit van 256 miljoen euro.

 

Reageer op dit artikel