nieuws

Vestas slecht magische grens van 10 MW met aangepaste turbine

infra 870

Vestas slecht magische grens van 10 MW met aangepaste turbine

Om het vermogen van windturbines uit te drukken zijn in de toekomst twee cijfers nodig. Op basis van de V164 turbine bouwde MHI Vestas de eerste commercieel verkrijgbare turbine met een vermogen van 10 megawatt.

Dat heeft de Deens/Japanse windmolenbouwer bekendgemaakt tijdens een conferentie in Hamburg. De turbine is vanaf vandaag te bestellen. De eerste kan dan in 2021 geplaatst worden. Directeur Philippe Kavafyan van MHI Vestas spreekt van een mijlpaal en noemt de nieuwe 10 MW-turbine de nieuwe benchmark.

In stapjes is het vermogen opgevoerd

De 10 MW-turbine is gebouwd op basis van een turbine (V164) waarmee Vestas eerder ook al de 8 MW-grens slechtte en die daarna stapsgewijs werd opgevoerd naar 9,5 MW. Er zijn er tot nu toe honderd geplaatst in windmolenparken op zee voor de Britse en Duitse kust.

Swept area groter dan van het London Eye

Door aanpassingen aan onder andere de tandwielkast en andere mechanische onderdelen en upgrades van het elektrische systeem is het vermogen boven de magische grens terechtgekomen van 10 MW. De rotordiameter bedraagt 164 meter, de gondel bevindt zich op een hoogte van 105  meter. Het gebied dat de windmolen afgraast, met de 80 meter lange en 35 ton zware rotorbladen, de zogeheten swept area, is groter dan die van het beroemde reuzenrad in de Britse hoofdstad London Eye. Eén turbine kan in de stroombehoefte voorzien van bijna 6000 Duitse huishoudens.

 

Reageer op dit artikel