Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maakt gratis een profiel aan.

nieuws

Taakstraf voor hacken rioolinstallatie

infra Premium 584

Taakstraf voor hacken rioolinstallatie

Een voormalige ambtenaar van de gemeente Lopik heeft een taakstraf van 240 uur gekregen omdat hij vorig jaar en begin 2018 acht keer de gemeentelijke rioolinstallatie heeft gehackt. De 41-jarige Wilfred Z., die sinds eind 2016 niet meer in dienst was, verwijderde daarbij 8000 bestanden.

Door de hacks kon de rioolinstallatie lange tijd niet goed worden aangestuurd. Bovendien zette Z. afsluiters van het riool aan en pompen uit, waardoor veel schade had kunnen ontstaan.

De rechtbank in Utrecht gelooft de ontkenningen van Z. niet. De hacks vonden plaats vanaf drie IP-adressen die aan de man uit Bergambacht te linken zijn. IP-adressen zijn de unieke adressen van computers.

Ook nog onderzoek naar fraude

Z. werd ontslagen omdat hij als verantwoordelijke voor het rioolbeheer bij de gemeente onder pseudoniem eveneens werkzaamheden deed voor een rioolonderhoudsbedrijf, dat hij ook opdrachten zou hebben verstrekt. Tegen Z. loopt nog een ander onderzoek wegens fraude. De gewiste bestanden zouden belastende informatie over hem hebben bevat.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels