nieuws

Noodtoestand uitgeroepen rondom rampbrug Genua

infra Premium 901

Noodtoestand uitgeroepen rondom rampbrug Genua

Driehonderd geevacueerde gezinnen die onder en direct naast de Morandi-brug in Genua wonen, kunnen voorlopig niet terugkeren. Het gevaar bestaat dat nog een deel van de brug instort.

De burgemeester van Genua sluit niet uit dat een aantal huizen zelfs  gesloopt moeten worden, net als het deel van de brug dat nog overeind staat. Reddingswerkers die tussen de brokstukken op de grond nog op zoek zijn naar vermisten, dood of levend, mochten woensdagmiddag niet meer in de buurt van de brug komen uit angst voor verdere instortingen. Dat gebeurde nadat een van de twee pylonen die nog overeind staan vervaarlijk kraakte. De Italiaanse premier Conte heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied. Het officiele dodental staat inmiddels op 39. Van de zestien gewonden in ziekenhuizen, zijn er twaalf levensgevaarlijk gewond.

Premier Conte houdt de beheerder van de brug, Autostrade per l’Italia verantwoordelijk voor de ramp. Volgens hem is daar geen twijfel over mogelijk, omdat die verantwoordelijkheid is vastgelegd in de overeenkomsten waarmee de onderneming bruggen en autosnelwegen exploiteert.

Conte wil niet wachten op een onderzoek dat ongetwijfeld moet worden opgestart, maar heeft de concessie van Autostrade d’Italia inmiddels ingetrokken. De directie van dat bedrijf laat in een reactie weten dat aan alle contractuele verplichtingen is voldaan en heeft gecontroleerd en onderhoud gepleegd volgens de hoogste internationale standaarden. Het managementteam voelt zich dan ook niet geroepen op te stappen.

Autostrada d’Italia  is een dochter van het infrastructuurconcern Atlantia, dat wordt gedomineerd door de familie Benetton. Het Italiaanse modebedrijf stapte twintig jaar geleden in de exploitatie van autosnelwegen, toen een privatiseringsgolf die door de Italiaanse politiek waaide, dat mogelijk maakte.

In Italië neemt inmiddels de druk toe om een soort ‘Marshall-plan voor de infrastructuur’ op te starten. Honderden civieltechnische kunstwerken kampen met achterstallig onderhoud en bijna ieder jaar stort wel ergens een brug of viaduct in, al zijn de gevolgen zelden zo ingrijpend als in Genua.

De Italiaanse havenplaats bereid zich voor op een langdurig verkeersdrama. Er zijn nauwelijks alternatieven voor de  brug in de A10 die het centrum van Genua verbindt met de luchthaven en westelijk deel van de stad.  Het is ook nog eens vrijwel de enige weg richting de Italiaanse Rivièra en het zuidoosten van Frankrijk.

Reageer op dit artikel