nieuws

Via offshore windparken Brits en Nederlands hoogspanningsnet verbinden

infra Premium 809

Via offshore windparken Brits en Nederlands hoogspanningsnet verbinden

Door een kabel te leggen tussen een nieuw te bouwen Brits en een Nederlands offshore windpark kan er betrekkelijk simpel een extra verbinding worden gemaakt tussen de twee stroomnetten. TenneT en Vattenfall onderzoeken de mogelijkheid van zo’n Windconnector.

De Windconnector is in feite een shortcut tussen de hoogspanningsnetten van beide landen.  Internationale verbindingen zijn steeds vaker nodig om de regionale verschillen tussen vraag en aanbod van duurzaam opgewekte energie te kunnen opvangen. Netbeheerders hebben langjarige programma’s voor de bouw van zulke zogeheten interconnectoren, waarmee miljardeninvesteringen gemoeid zijn. Ze zijn nodig om het hoofd te bieden aan de energietransitie.

Het onderzoek dat Vattenfall en TenneT nu starten moet de technische haalbaarheid aan het licht brengen maar ook de voordelen en de uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving van een verbinding tussen het toekomstige windpark IJmuiden Ver en een offshore-station dat Vattenfall in Britse wateren gaat bouwen. De windconnector moet het ook makkelijker maken elektriciteit te verhandelen  tussen beide markten. De resultaten van de haalbaarheidsstudie moet in de loop van dit jaar zijn afgerond.  Twee jaar terug lanceerde TenneT al een spraakmakend plan voor een kunstmatig eiland op de Doggersbank., dat onder andere als knooppunt voor interconnectoren dienst zou doen, maar ook als werkhaven voor windparken die daar in de verre toekomst zouden kunenn verrijzen in dit betrekkelijk ondiepe deel van de Noordzee.

 

 

Reageer op dit artikel