nieuws

Van Oord bereidt Aeolus voor op nieuwste generatie offshore windparken

infra Premium 1364

Van Oord bereidt Aeolus voor op nieuwste generatie offshore windparken

Met een goednieuwe kraan aan boord verdubbelt de Aeolus van Van Oord bijna haar hijscapaciteit tot 1600 ton. Daarmee kunnen de grootste windmolens inclusief fundering op zee worden geplaatst.

Bij de oplevering in 2014 werd de Aeolus door Van Oord uitgerust met een 900 tons kraan. Dat was op dat moment royaal voldoende. Op zee werden toen nog overwegend  windturbines met een vermogen van 3 tot 4 MW geplaatst. Er werd toen al wel nadrukkelijk rekening gehouden met uitbreiding van de capaciteit, afhankelijk van hoe de markt zich zou ontwikkelen. Inmiddels wordt er gedacht over 9 en zelfs 12 MW turbines en is het zaak de Aeolus daar op voor te bereiden. Vorig jaar al tekende Van Oord het contract tekende met Damen Shiprepair in Schiedam om de capaciteit van het installatieschip verder uit te breiden.

De nieuwe kraan is gebouwd door Huisman. Met hefschip Thialf van Heerema is hij aan boord van de Aeolus geplaatst. Om ruimte te besparen draait de kraan om een van de poten waarmee de Aeolus zich vastzet op de zeebodem. Langs die vier 81 meter hoge spudpalen krikt het vaartuig zich omhoog zodat de installatie van windmolens en het inslaan van de funderingspalen geen last heeft van golfslag.

De dubbele giek van de nieuwe kraan valt in neergelaten toestand om een volgende poot van de Aeolus. Ook dat is om ruimte besparen, zodat er aan dek plek is voor de opslag van monopiles, masten, turbines en windmolenbladen. Hoewel de hefcapaciteit van de nieuwe kraan bijna twee keer zo groot is, weegt hij nauwelijks meer dan zijn voorganger.

Installeren molen gaat drie keer zo snel als in begintijd

Tegelijk met de uitbreiding van de kraancapaciteit kreeg de Aeolus een helikopterdek en kwam er extra verblijfsaccomodatie voor personeel. Ook werden de spudpalen verzwaard, zijn er extra drijflichamen toegevoegd en vond er versterking plaats van het dek. Door alle aanpassingen kan Van Oord volgens een woordvoerder nu drie keer zo snel windmolens te installeren dan bij de eerste parken.

Aangejaagd door dit soort  innovaties vindt momenteel de schaalvergroting en kostenreductie plaats van offshore-wind waar de politiek al zo lang op hoopt.  Vorige week gunde minister Wiebes an economie en klimaat de bouw van het eerste subsidieloze offshore windpark aan Nuon-moeder Vattenfall. Ook wees Wiebes drie plekken aan  waar tot 2030 ruimte is voor windparken op het Nederlandse deel van de Noordzee.

Begin deze eeuw investeerde Van Oord, samen met Mammoet ook al in installatievaartuig, genaamd de Jumping Jack. De markt voor offshore wind nam echter toen lang niet zo’n grote vlucht als gehoopt en in 2007 verkochten de twee bedrijven het jack-up platform weer. De Aeolus gaat komende maanden aan de slag bij het park Norther voor de Belgische kust en zal daarna de eerste windmolens gaan neerzetten voor windpark Borssele.

Reageer op dit artikel