nieuws

Kwart spitsstroken omgebouwd: A1 krijgt de primeur

infra Premium 1265

Kwart spitsstroken omgebouwd: A1 krijgt de primeur

Om files op de korte termijn aan te pakken, wordt een kwart van de spitsstroken omgebouwd tot regulaire rijstrook. Op de A1 Deventer gebeurt dat nog dit jaar. Infra-minister Cora van Nieuwenhuizen zet in op een pakket van snelle  maatregelen om de doorstroming te verbeteren.

Komende jaren wordt 25 procent van de huidige spitsstroken omgezet in reguliere rijstroken, dit jaar gebeurt dit al op de A1 bij Deventer. De minister wil daarnaast op korte termijn de spitstroken en de plusstroken aan de linkerkant van de rijbaan sneller openzetten voor het verkeer.

“Ik kan files niet voorkomen”

Van Nieuwenhuizen: “Ik kan de files niet voorkomen, maar ik wil de toenemende filedruk wel zo veel mogelijk beperken. Met slimme maatregelen kunnen we de doorstroming ook al op kortere termijn verbeteren.”

De file-aanpak is een aanvulling op de projecten voor de aanleg van nieuwe wegen en rijstroken en het verjongen en vernieuwen van de bestaande infrastructuur. De minister heeft voor de extra maatregelen in totaal 100 miljoen euro uitgetrokken.

Bij de extra maatregelen hoort verder dat ten noorden van Amsterdam en bij de Beneluxtunnel aanpassingen komen zodat er geen opstopping ontstaat als een te hoge vrachtwagens de tunnel inrijdt.

Verbindingsbogen aangepast

De minister wil daarnaast volop nieuw technieken inzetten om het verkeer veiliger en sneller te laten doorstromen. Het gaat daarbij onder meer om nieuwe reisinformatiediensten en de inzet van slimme verkeerslichten op drukke kruispunten in de buurt van snelwegen die op het aanbod van het verkeer kunnen reageren.

Rijkswaterstaat zal daarnaast op verschillende locaties kleine infrastructurele maatregelen doorvoeren. Zo wordt de verbindingsboog in knooppunt Oudenrijn verbreed, worden er kleine aanpassingen doorgevoerd aan het Prins Clausplein en wordt de capaciteit van een afrit op de A58 bij Tilburg vergroot.

Reageer op dit artikel