Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Alsnog 75 miljoen voor aanleg doorlaat in Brouwersdam

infra Premium 2569

Alsnog 75 miljoen voor aanleg doorlaat in Brouwersdam

Om de waterkwaliteit en het bodemleven in het Grevelingenmeer en andere wateren te verbeteren, trekt het kabinet in totaal 275 miljoen euro uit. Daarvan gaat 75 miljoen euro naar de aanleg van een doorlaat in de Brouwersdam. Door de toevoer van meer vers water moet er weer meer leven komen in de Grevelingen. Daarover is jarenlang discussie gevoerd.

Het ecosysteem van het meer tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee is ernstig aangetast sinds de  zeearm in de jaren zeventig volledig werd afgesloten. De Brouwersdam in het westen en de Grevelingendam aan de oostkant sluiten de Grevelingen bijna hermetisch af.  Door een tekort aan zuurstof leven er steeds minder vissen, planten en andere soorten.

Nu alles veilig is meer aandacht voor waterkwaliteit

,,We hebben Nederland veiliger gemaakt tegen de gevaren van hoog water. De komende jaren gaan we samen gericht investeren om ook de waterkwaliteit en de natuur in de grote wateren weer op peil te brengen”, kondigt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan. Ze informeert woensdag de Tweede Kamer over de plannen, samen met minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. De twee ministers bezoeken donderdag de regio.

Mogelijk komt in de dam een getijdencentrale, daar worden al jaren onderzoeken naar gedaan en pilotstudies uitgevoerd.

Ook waterkwaliteit Eems en Dollard moet beter

Niet alleen de waterkwaliteit in de Grevelingen moet beter. Er komt ook extra geld voor verbetering van de waterkwaliteit en natuur rond Eems en Dollard, ten noordoosten van Groningen.

Verder investeert het kabinet in het verbeteren van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat is nodig om te voorkomen dat medicijnresten, microplastics en ongewenste chemicaliën in het water en de natuur terechtkomen. Later volgen nog maatregelen om de milieueffecten van de landbouw te verminderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels