nieuws

Rijkswaterstaat betaalt 549 miljoen euro voor Afsluitdijk: Weer een koopje

infra 20408

Rijkswaterstaat betaalt 549 miljoen euro voor Afsluitdijk: Weer een koopje

BAM, Van Oord en Rebel willen voor 549 miljoen euro de Afsluitdijk compleet renoveren. Hun inschrijfprijs ligt 81 miljoen euro onder het plafondbedrag van 630 miljoen euro van Rijkswaterstaat. Opvallend want bij de zeesluis IJmuiden lag de offerte ook ver onder de raming, maar de crisis is nu wel voorbij.

De woordvoerder van BAM bevestigt de hoogte van de inschrijfprijs tegenover Cobouw. Van duikgedrag of een abnormaal lage inschrijfprijs is volgens hem geen sprake. Het grote verschil komt volgens de woordvoerder omdat Rijkswaterstaat rekent met een financieringspercentage van 5,95 procent, terwijl het consortium de huidige renteprijzen heeft aangehouden bij de bieding.

81 miljoen onder plafond

Het inschrijfbedrag ligt 81 miljoen euro onder het plafondbedrag van 630 miljoen euro. Bij de IndustryDay maakte Rijkswaterstaat nog een plafondbedrag bekend van 600 miljoen euro. Dat is later met 30 miljoen euro naar boven bijgesteld vanwege een wijziging, de aantrekkende economie en stijgende prijzen.

Zeesluis IJmuiden was toch anders

Toch is de lage inschrijfprijs wel opvallend. Ook bij de zeesluis IJmuiden lag de inschrijfprijs van BAM en VolkerWessels ver onder de andere biedingen. Tot grote verrassing van opdrachtgever Rijkswaterstaat. Toen werd de opdracht niet meteen gegund, maar werd eerst nog een externe audit uitgevoerd waaruit bleek dat het wel een reele inschrijving was. Inmiddels is bekend dat het consortium een ontwerpfout heeft gemaakt en een verlies van 138 miljoen euro moet nemen op de opdracht van 500 miljoen euro.

Gunning kan nog worden aangevochten

Rijkswaterstaat maakte donderdag bekend dat zij het consortium met BAM, Van Oord en Rebel heeft gekozen voor de versterking van de 34 kilometer lange dijk. VolkerWessels & Boskalis en het Amerikaanse Fluor hebben het nakijken, maar kunnen komende weken nog wel bezwaar maken tegen de voorgenomen gunning. Half maart staat de definitieve gunning gepland, vooropgesteld dat de gunning niet wordt aangevochten.

De woordvoerder van VolkerWessels wil niets kwijt over de hoogte van de inschrijving en weet ook nog niet of het consortium bezwaar overweegt aan te tekenen. “Dat is nog veel te vroeg allemaal. We gaan eerst de stukken bestuderen.”

De twee andere inschrijvende partijen hebben hoger ingeschreven dan de 549 miljoen van de beoogde winnaar, maar zaten met geldige biedingen wel onder het plafondbedrag van 630 miljoen euro. Lees meer over de gunning


Project Afsluitdijk

  • Opdrachtgever: Rijkswaterstaat
  • Beoogde winnaar: BAM, Van Oord, Rebel
  • Contract: dbfm met 25 jaar onderhoud
  • Plafondprijs: 630 miljoen euro
  • Inschrijfprijs: 549 miljoen euro
  • Reservering MIRT: 826 miljoen
  • Op TenderNed: november 2016
  • Financial close: zomer 2018
  • Uitvoering: 2018-2022

 

Reageer op dit artikel