nieuws

Justitie legt voor 23 miljoen beslag bij eigenaren leidingbouwer A.Hak

infra 12049

Justitie legt voor 23 miljoen beslag bij eigenaren leidingbouwer A.Hak

Justitie heeft voor 23 miljoen euro beslag gelegd bij de eigenaren van leidingbouwer A. Hak. Een woordvoerder van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat bevestigd na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.

Het beslag is gelegd bij oud-topman Willem van G. en zijn twee kinderen Mariska en Marco. De laatste twee vormden tot voor kort de directie van de onderneming uit Tricht. Halverwege 2017 deden zij een stap terug, nadat duidelijk was geworden dat A.Hak in financiële nood was geraakt.

De beslaglegging houdt verband met het lopende onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van A.Hak bij witwaspraktijken in India. Cobouw onthulde vorig jaar dat het OM het bedrijf op de korrel heeft.

“De Nederlandse leidingbouwer heeft vermoedelijk fictieve werkzaamheden verricht voor een Indiase onderneming. Vermoedelijk zijn deze werkzaamheden verantwoord met valse facturen, die aan de onderneming in India zijn gestuurd”, laat de justitiewoordvoerder weten. Willem van G. en zijn zoon en dochter zijn volgens haar inmiddels als verdachte aangemerkt.

Ook beslag gelegd bij een vierde persoon

Daarnaast is nog een vierde persoon als verdachte aangemerkt, bij wie ook beslag is gelegd. “Hij wordt ervan verdacht te hebben geholpen om (een deel van) de omzet uit de fictieve werkzaamheden, door middel van vermoedelijk fictieve verzekeringsovereenkomsten weg te sluizen.”

Mariska en Marco van G. hebben ieder een belang van 49 procent in A.Hak. De overige twee procent is in handen van Willem van G. Vanwege hun aandeelhouderschap is het drietal nog nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de onderneming. Marco en Mariska hebben ook zitting in de raad van commissarissen.

‘Justitie-onderzoek heeft geen invloed op huidige activiteiten’

De dagelijkse leiding is nu ruim een half jaar in handen van de Schot Iain Light. Hij benadrukt in een reactie dat het justitieonderzoek gericht is op “een project uit het verleden dat inmiddels is afgerond”. Invloed op de huidige activiteiten heeft het onderzoek niet “ook omdat de aandeelhouders geen actieve, operationele rol spelen in de dagelijkse bedrijfsvoering”.

Light werkt momenteel aan de opzet van een nieuwe structuur van A.Hak, dat zich alleen nog richt op de aanleg van ondergrondse infrastructuur. In dat kader zijn afgelopen maanden diverse bedrijfsonderdelen verkocht, waaronder Tjaden, Kaal en Masten en Hak Industrial Services (HIS). Deze week werd ook bekend dat het Infranet-onderdeel Schiphol Telecom is verkocht aan technisch dienstverlener Spie Nederland.

Reageer op dit artikel