nieuws

A.Hak neemt ook afscheid van bedrijfsonderdeel HIS

infra 4009

A.Hak neemt ook afscheid van bedrijfsonderdeel HIS

Kabel- en leidingbouwer A.Hak neemt opnieuw afscheid van een belangrijk bedrijfsonderdeel. A.Hak Industrial Services (HIS), dat zich richt op de inspectie van pijpleidingsystemen, past niet meer bij de kernactiviteiten van het kwakkelende concern.

Woordvoerder Richard van Santen bevestigt dat HIS is verkocht, maar wil niet kwijt wie de koper is. “De nieuwe eigenaar wil niet dat we dat bekendmaken. Zij wil het bedrijf opnieuw positioneren en in de markt zetten.”

Volgens bronnen in de markt gaat het om een Amerikaanse investeringsmaatschappij.

HIS telt ongeveer honderd werknemers. “Het is een goed presterend bedrijf”, aldus Van Santen. “Maar het past niet meer bij onze core-business. Afgelopen halfjaar hebben we onze strategie aangescherpt. Daarbij is bepaald dat we ons voortaan richten op de aanleg van ondergrondse infrastructuur en bijbehorende compressoren bovengronds.”

Eerder werden al Kaal Masten en Tjaden verkocht

A.Hak verkocht eerder al mastenproducent Kaal Masten aan de VDL Groep. Ook werd dochter Tjaden, expert in ontwatering, grondwaterbeheersing en bronboring, van de hand gedaan. De nieuwe eigenaar van dat onderdeel is Hölscher Wasserbau.

Volgens de zegsman is de reorganisatie van A.Hak met deze verkopen nog niet afgerond. “Het proces is nog bezig”, zegt Van Santen. “Maar de verkoop van HIS is wel een belangrijke stap voor ons. We zijn erg blij met de deal. De koper overigens ook.”

A.Hak leed miljoenenverlies

A.Hak maakt een roerige periode door. Tegenvallers op projecten en een teruglopende werkvoorraad drukten de onderneming diep in het rood. Over 2015 bedroeg het verlies ruim 58 miljoen bedroeg, hetgeen de continuïteit van het familiebedrijf in gevaar bracht. De cijfers over 2016 en 2017 zijn nog niet bekend.

Vorig jaar werd een nieuwe directie, onder aanvoering van de Schot Iain Light aangesteld. Die heeft als taak gekregen om A.Hak weer op de rails te krijgen.

Reageer op dit artikel