nieuws

Blinde vlek nekt BAM en VolkerWessels bij Zeesluis IJmuiden

infra 17188

Blinde vlek nekt BAM en VolkerWessels bij Zeesluis IJmuiden
Zeesluis IJmuiden in aanbouw

Alle specialisten van BAM en VolkerWessels en ook de ingehuurde experts hadden eroverheen gekeken. De twee caissons die de sluisdeuren in het water moeten plaatsen, zijn te zwak. De blinde vlek in het ontwerp kost de bouwers 100 miljoen euro.

“Erg frustrerend”, zei BAM-bestuursvoorzitter Rob van Wingerden woensdagmorgen tijdens een in allerijl ingelaste audio-webcast. Toen BAM en VolkerWessels in 2015 het ontwerp van de Zeesluis in IJmuiden maakten, werd volgens de topman de constructie van de caissons niet als risico gezien. Pas aan het begin van dit jaar, toen de bouwfase van de caissons startte, kwamen de problemen aan het licht. Ze waren niet sterk en stijf genoeg om de sluisdeuren verantwoord naar beneden te laten zakken. De kans dat de wanden zouden breken was te groot.

Volgens Van Wingerden werd toen nog gedacht dat iets dikkere wanden van de caissons en een paar ontwerpaanpassingen voldoende zouden zijn om het project niet al te veel te verstoren. Maar uit recent onderzoek zou blijken dat er veel meer bij komt kijken.

“Het hele ontwerp moet over”, aldus een hoorbaar teleurgestelde Van Wingerden. Bij de sluizen in Terneuzen en Antwerpen bouwde BAM nog dichte caissons, “zo stijf als een schoenendoos”. In IJmuiden werd gekozen voor caissons die van boven en van de zijkant open zijn. “Als je die naar beneden laat zakken, gaan ze een beetje naar links en naar rechts. Dat is torsiekracht.” Die kracht moeten de caissons kunnen opvangen.

Volgens Van Wingerden moet er nu “speciaal materiaal en gereedschap” aan te pas komen. Ook zal het project langer duren en zijn er meer manuren nodig. BAM en VolkerWessels, die beiden voor 50 procent in het project van 600 miljoen euro zitten, delen de rekening: een verliesvoorziening van 100 miljoen euro. Al eerder werd 38 miljoen euro aan verliesvoorzieningen opzij gelegd.

De caissons moeten helemaal opnieuw ontworpen worden.

De caissons moeten helemaal opnieuw ontworpen worden. Bron: BAM

Verzekeren van frissen ogen

De projectmanager is inmiddels van het project gehaald. “Om ons te verzekeren van frisse ogen.”

Volgens de topman komt de tegenvaller op het meest ongunstige moment in het project. “Als je midden in het project het ontwerp moet overdoen, is dat nooit goed. Als je het proces verstoort, is dat sowieso niet goed.”

Van Wingerden benadrukte dat de engineers van BAM en VolkerWessels aan het begin van het project allemaal naar het ontwerp gekeken hebben. BAM organiseert bovendien “veel meer design reviews en peer reviews” dan in het verleden. Ook externe specialisten hebben het ontwerp van de caissons niet als risico gezien. “Het is heel frustrerend dat zo veel mensen ernaar gekeken hebben en het allemaal niet gezien hebben. Dat nekt ons nu. Heel erg teleurstellend, maar we zullen ermee moeten dealen.” Helemaal zonder risico’s werken kan overigens niet in de bouw, realiseert Van Wingerden zich. “We werken in een business van risico nemen.”

Geen winst meer op het Zeesluis-project

Het project in IJmuiden is voor 30 procent afgerond en de sluisdeuren zouden begin 2019 geplaatst worden. Eind 2019 moet de sluis in gebruik zijn. De zeesluis wordt 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep.

Volgens Van Wingerden wordt er wegens de verliesvoorziening geen winst meer op het project gemaakt.

BAM en VolkerWessels haalden twee jaar geleden de zeesluis IJmuiden binnen met een prijs, die opvallend veel lager lag dan die van de nummer twee. Een consortium met TBI en eentje met Heijmans werd verslagen. BAM en VolkerWessels haalden de opdracht mede binnen omdat ze voor drie deuren in plaats van vier sluisdeuren kozen.

Overzicht werk Zeesluis IJmuiden

Overzicht werk Zeesluis IJmuiden

Reageer op dit artikel