nieuws

Hele N35 wordt autoweg: eerste wapenfeit van nieuwe asfaltmininster

infra 6951

Hele N35 wordt autoweg: eerste wapenfeit van nieuwe asfaltmininster

De ene asfaltminister is de andere niet. Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft deze week haar handtekening gezet onder het OTB voor de N35. Het eerste asfaltbesluit van deze minister is ruim 100 miljoen euro waard.

 

De weg tussen Nijverdal en Wierden wordt opgewaardeerd naar 2 x 2 rijstroken met een middenstuk en een maximum snelheid van 100 km per uur. Alle kruisingen worden ongelijkvloers waardoor alle stoplichten verdwijnen. Ook komt er zoab en worden op 14 plekken geluidsschermen geplaatst. Naast de aanpak van de weg voorziet het project verder in de aanleg van een ecoduct over de N35 en de spoorlijn Zwolle-Almelo dat de natuurgebieden het Wierdense Veld en het Notterveld met elkaar verbindt.

Regio betaalt 64 miljoen

Met de ondertekening van het OTB ligt de opwaardering van de hele N35 tussen Zwolle en Almelo tot een autoweg binnen handbereik. Voor het project is in totaal 105 miljoen euro uitgetrokken. De regio betaalt het grootste deel van het project en legt 64 miljoen euro op tafel.

Drie maanden eerder

Dit besluit is 3 maanden eerder genomen dan gepland, benadrukt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder deze week weigerde van Nieuwenhuizen nog mee te werken aan versnelling van de A50. Het Ontwerp Tracé Besluit en de bijbehorende Milieu Effect Rapportage komt vanaf 1 december ter inzage te liggen. Tot en met 11 januari is het mogelijk daar bezwaar tegen te maken.

Lintje knippen laat nog even op zich wachten

Daarna volgt nog een Tracébesluit met meerdere mogelijkheden om naar de Raad van State te stappen. Rijkswaterstaat verwacht dan ook niet eerder dan 2020 een bouwer te kunnen contracteren. Het is dus nog maar de vraag of Van Nieuwehuizen ook het lintje zal kunnen knippen van haar eerste wapenfeit als asfaltminister. Oplevering is voorzien in 2022.

Van Nieuwenhuizen over haar eerste OTB: “De regio heeft een ambitieus plan van aanpak voor de N35 waaraan we graag een bijdrage leveren. De weg wordt veiliger en het verkeer gaat beter doorstromen. We zorgen ervoor dat de regio beter te bereiken is en dat is goed voor de regionale economie.” Begin volgende maand staat haar eerste vuurproef als minister van Infrastructuur en Waterstaat te wachten met de behandeling van het MIRT in de Tweede Kamer. Dan zal ze haar keuzes rond de begroting van de infra-miljarden moeten verdedigen in het parlement.

 

 

Reageer op dit artikel