nieuws

Duikers maken bom in Maas onder water onschadelijk

infra Premium 1501

Duikers maken bom in Maas onder water onschadelijk

 Duikers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben zondagmorgen in de Maas bij Venlo een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De 500-ponder is later zondag bij een industriegebied in Venlo tot ontploffing gebracht. Vries & van de Wiel ontdekte de bom al eerder bij baggerwerkzaamheden om de rivier te verruimen.

De bom lag op vijf meter diepte in de Maas. Het onder water onschadelijk maken van een bom is geen dagelijkse praktijk: het is hooguit zo’n drie of vier keer de afgelopen tien jaar gedaan, aldus de EOD. Afgelopen zomer is de bom al ontdekt en werd sindsdien gemarkeerd met een boei.

Onder water is de ontsteking van de bom in de Maas verwijderd

Nadat duikers van de EOD de ontsteking hebben verwijderd, is de bom uit het water gehesen en per schip naar haven de Ankerkade in Venlo vervoerd. Daar wordt het explosief op een vrachtwagen geladen en naar een plek aan de Newtonweg gebracht, waar het oorlogstuig tot ontploffing wordt gebracht.

De bom werd gevonden tijdens het verdiepen van de vaargeul dat in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd. De werkzaamheden zijn gestart in mei, de volledige opdracht is eind 2018 afgerond. Het detectieonderzoek naar explosieven was al in februari gestart.

 

Reageer op dit artikel