nieuws

Blog: Houtje-touwtje-tactiek blijft dominant

infra 1826

Blog: Houtje-touwtje-tactiek blijft dominant
Suzanne van de Kerk

De bouw kampt met systeemfouten die de sector blijven opbreken. Vooral het cyclische karakter zorgt voor een golvende beweging van vraag en en aanbod en van groei en krimp. Bezuinigen om te overleven heeft een funeste uitwerking op elk initiatief om te innoveren, te investeren in mensen en kwaliteit. Vooral de gww-sector ontbeert de noodzakelijke […]

De bouw kampt met systeemfouten die de sector blijven opbreken. Vooral het cyclische karakter zorgt voor een golvende beweging van vraag en en aanbod en van groei en krimp. Bezuinigen om te overleven heeft een funeste uitwerking op elk initiatief om te innoveren, te investeren in mensen en kwaliteit.

Vooral de gww-sector ontbeert de noodzakelijke investeringsruimte om kwaliteitssprongen te maken. Die zijn dan ook grotendeels achterwege gebleven. Wientjes werd aan het werk gezet om een Bouwagenda te maken en zette binnen een paar maanden een enorme investingsagenda op poten.

Gww bungelt

De economie trekt aan en heeft een enorm effect op de huizenmarkt. De gww bungelt er nog een beetje achteraan, maar zal als de overheidsbudgetten weer op peil zijn ook aantrekken.  De schaarste om goed personeel is al losgebroken en de tarieven van onderaannemers stijgen.

Maar extra bouwvolume gaat niet automatisch samen met meer kwaliteit, waarschuwt prof.André Dorée van de Universiteit Twente. De ad hoc houtje touwtje tactiek om van het ene werk naar het andere werk te hobbelen werkt het beste in krappe tijden, maar ook in goede tijden. Dat is al jaren zo en zal niet zomaar veranderen zonder een structuurwijziging. De kernvraag is ups en downs op te vangen zonder elk initiatief op het gebied van innovatie en ‘human capital’ te vernietigen bij een wegvallende vraag.

En daar heeft hij helemaal gelijk in. Bouwers zullen het nu weer te druk hebben om alle bouwopdrachten zoveel mogelijk uit te voeren en omzet te draaien. Beproefde technieken werken dan het snelste tenslotte, zeker voor de korte termijn. Dat op de lange termijn de vraag weer gaat wegvallen is van later zorg. En zo draait het cirkeltje al jaren rond. 

Systeemfouten gww-sector

  •  Aanbesteden nodigt uit tot laag inschrijven
  • Hoge tenderkosten en lage winkansen
  • Als de sector overvraagd is/wordt, mislukken de aanbestedingen
  • Grote projecten met grote risico’s
  • Bouwer is zwakke schakel in de keten
  • Te weinig aandacht voor innovatie en scholing
Reageer op dit artikel