nieuws

TBI begint deze week aan energieneutrale pps-sluis Eefde

infra 2513

TBI begint deze week aan energieneutrale pps-sluis Eefde
De bestaande sluis bij Eefde met de monumentale heftorens

Lock to Twente/L2T (meerdere TBI-dochters) begint eind deze week aan de uitbreiding van sluis Eefde. De nieuwe energieneutrale sluis krijgt een tweede kolk en wordt 2020 opgeleverd.

Rijkswaterstaat breidt binnen het zogenoemde sluizenprogramma vijf sluizen uit. Bij Eefde zijn de wachttijden te lang en de sluis is te klein. Een lsuis is ook kwetsbaar bij calamiteiten. Daarom wordt nu een tweede kolk gebouwd.

Rijkswaterstaat heeft eind november het DBFM-contract gegund. Voor de sluis staat ruim 80 miljoen euro gereserveerd op de begroting van Infrastructuur.

L2T is een samenwerking tussen TBI-ondernemingen Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP. De combinatie wordt verantwoordelijk voor de voorfinanciering, het ontwerp, de bouw en 27 jaar onderhoud van de nieuwe sluiskolk en groot onderhoud van de bestaande sluiskolk.

Vorige week is het aanvangscertificaat afgegeven. De bijbehorende contractuele aanvangsdatum is 25 augustus aanstaande. In de weken daarna begint L2T met voorbereidende werkzaamheden op het sluiscomplex, zoals aanleg van een loswal, inrichting van het werkterrein en ontsluiting.

Vanaf 2018 wordt het werk uitgevoerd. Onderdeel van de overeenkomst is een energieneutrale sluis, een voor Nederland unieke sluisdeur en een nieuw bediengebouw.

 

 

Reageer op dit artikel