nieuws

Rijkswaterstaat tuigt bollebozenclub weer op: ontwerpkennis weggelekt

infra 4975

Rijkswaterstaat tuigt bollebozenclub weer op: ontwerpkennis weggelekt
GEBOUW WESTRAVEN rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat krijgt weer een eigen ingenieursdienst en gaat zelf bruggen en wegen ontwerpen. Een poging om het weglekken van kennis te stoppen. Van broodroof is echter geen sprake.

Rijkswaterstaat is allang geen bolwerk van TU-ingenieurs meer. De Bouwdienst was lang een gerespecteerd bolwerk van rekenmeesters en bollebozen met groot technisch inzicht. Het oude gebouw Westraven in Utrecht was decennialang volledig het domein van de Bouwdienst.

Het gezag brokkelde snel af onder invloed van bezuinigingen en de beslissing om ontwerpkennis volledig in te kopen. Uiteindelijk werd de hele dienst opgedoekt en lekte de kennis in noodtempo weg naar de markt.

Kritiek vanuit de markt

Ir. Johan Bosch is sinds dit jaar aangetrokken als kwartiermaker om de bouwdienst nieuw leven in te blazen. “Het viel ingenieurs en anderen waarmee we samenwerkten op dat we vaak niet meer konden bieden dan een lijst met functionele specificaties voor een ontwerp. We zijn niet altijd meer een goede gesprekspartner voor marktpartijen. Zo is het voor ons lastig om op de hoogte te blijven van nieuwe technieken.”

Het ontbreken van ontwerpkennis bij Rijkswaterstaat leidde afgelopen jaren tot veel kritiek vanuit de markt. De opdrachtgever was vaak geen gelijkwaardige gesprekpartner meer en steeds slechter in staat om een ontwerp inhoudelijk te beoordelen.

Beter op waarde

Door zelf weer ervaring op te doen met ontwerpen verwacht Rijkswaterstaat ontwerpvoorstellen van de markt beter op waarde te kunnen schatten, is de achterliggende gedachte.

Het ontwerpbureau krijgt een vaste kern van 20 fte met een flexibele schil van 15 fte. Het gaat uitsluitend om medewerkers van Rijkswaterstaat. Volgens Bosch is het ontwerpbureau vooral voor adviseurs en specialisten die ontwerpkennis willen opdoen of delen.

1 procent zelf ontwerpen

Met 35 medewerkers is de omvang zeer bescheiden. Van broodroof of een complete ommezwaai is dan ook geen sprake. Het is de bedoeling om weer 1 procent van de ontwerpen zelf te gaan doen en 99 procent nog altijd aan de markt over te laten. Doel is vooral de kwaliteit van het proces en de samenwerking met marktpartijen verbeteren.

Reageer op dit artikel