nieuws

Aannemer na pijnlijke spelfout op weg: ‘Vervelend maar ook leerzaam’

infra Premium 4976

Aannemer na pijnlijke spelfout op weg: ‘Vervelend maar ook leerzaam’

En toen stond er ineens ‘shcoolzone’ op de straten van Doornspijk. Aannemer NWM uit Oosterwolde haalde afgelopen week het landelijke nieuws met het spellingfoutje op betonnen klinkers. “Vervelend”, vindt de specialist die zijn dagen sinds 1965 al slijt aan het plaatsen van belijningen en markeringen. “Maar het is ook ergens goed voor.”

Bij de les blijven. In de bouw moet je dat eigenlijk altijd doen. Ook als het om onschuldige letters op het wegdek gaat. Al is het een abc’tje. Waar ‘schoolzone’ had moeten staan, stond ineens ‘shcoolzone’. Een kwestie van twee letters in de verkeerde volgorde verven.

Op de werkvloer van NWM, “de specialist op het gebied van wegmarkering!” kunnen ze inmiddels alweer lachen om de spellingfout die een van de dertig werknemers vorige week op de betonnen klinkers in het dorpje Doornspijk maakte.

63 keer was het in de gemeente Elburg al goed gegaan met het woord ‘schoolzone’, maar bij de allerlaatste ‘opgave’ ging het mis. Een kwestie van onoplettendheid, duidt werkvoorbereider Michel Retz.

Foto: Lisette Bultman

‘Dit komt eens in de zoveel jaar tijd voor’

Hij leeft met zijn collega mee. Dit overkomt zijn werkgever niet vaak, zegt hij.

“Met ongeveer dertig medewerkers plaatsen we dagelijks markeringen op steenachtige ondergronden. Op schoolpleinen, in fabriekshallen, in pretparken, bij parkeerterreinen en vliegvelden. Dit komt eens in de zoveel jaar tijd voor.”

Hoe kon dit toch gebeuren? Retz wil eerst benadrukken dat het meeste werk uit belijning bestaat. “En daarnaast doen we dus ook figuratie zoals we dat noemen. Haaientanden, blokken en pijlen maar ook symbolen zoals een fiets en woorden zoals stop, lijnbus of laatst het woord ambulance in Rotterdam.”

Of schoolzone. Met die laatste lettercombinatie ging het vorige week mis. Retz verklaart: “We werken altijd met allemaal losse letters en mallen. Dit gebeurde tegen het einde van de dag. En het zou ook nog gaan regenen dus het moest even snel. Toen zag ik ‘die foto’ (zie foto bovenaan verhaal) voorbijkomen op Facebook. Nee hè, dacht ik.”

Nieuwe klinkers en medeklinkers

Diezelfde avond nog rukte het bedrijf uit om de fout aan te passen. Omwisselen was geen optie. Er kwamen nieuwe stenen. Dit keer werden de mallen wel in de goede volgorde uitgelegd. Retz maakt van deze gelegenheid gebruik om een misverstand omtrent de witte vlekken op de klinkers uit de wereld te helpen.

“Men zei ook dat de verf vlekte. Maar dat klopt niet, dat was de kalk die we in combinatie met verf gebruiken (op asfalt gebruikt het bedrijf thermoplast), zodat automobilisten er direct overheen kunnen rijden. Zonder kalk moet je de straat een half uur afsluiten om de verf te laten drogen.”

Nog een keer dan: shcoolzone. Vrijwel alle kranten schreven erover. “Of we er wakker van hebben gelegen? Nee. Maar het is wel vervelend natuurlijk. Anders dan bij kranten werken wij niet met een eindredacteur. En de drie man die daar aan het werk waren, hebben allemaal hun eigen taak.”

Educatief foutje

Bovendien: het is ook ergens goed voor. “Nu maken we er grappen over, zo van je moet weer terug naar school. Uit reacties op internet blijkt verder dat sommige mensen niet eens wisten dat er schoolzones bestaan. Langzaam rijden bij scholen krijgt hierdoor ook weer meer aandacht.”

Meestal gaat het goed

Het (Nederlands Wegen Markeerbedrijf) is sinds 1965 werkzaam op het gebied van wegmarkeringen. De NWM werkt in opdracht van Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en wegenbouwers.

Reageer op dit artikel