nieuws

Vestas zoekt de grenzen op met windturbine van 9,5 MW

infra 2688

Vestas zoekt de grenzen op met windturbine van 9,5 MW

Op het platform van haar 8 megawatt offshore turbine heeft de Deense fabrikant Vestas een exemplaar gebouwd met een vermogen van 9,5 megawatt. De gondel van reus kan worden uitgerust met een helikopterdeck om ondehoudsmonteurs af te zetten.

De V164-9,5 zoals de nieuwe turbine officieel is gedoopt, draait al een paar maanden proef voor de kust van Noord-Engeland. Hij brak daar het wereldrecord door in één etmaal maar liefst 216 MWh te produceren.

De drie turbinebladen zijn 80 meter lang en wegen elk 35 ton. Ze bestrijken een oppervlak dat groter is dan het LondonEye. Eén machine met een tiphoogte van 187 meter kan stroom levern voor 8300 Britse huishoudens.

MHI Vestas Offshore Wind draagt met de nieuw gelanceerde molen bij aan de schaalvergroting en het terugdringen van de kosten van wind op zee.  Tot nu toe worden offshore veel kleinere turbines geïnstalleerd. Bij windpark Gemini boven Schiermonnikoog dat onlangs officieel werd geopend  zijn Siemens turbines met een vermogen van 4 MW geinstalleerd.  Achter de dijk van de Noord-oostpolder bij Urk staat een rijtje turbines van fabrikant Enercon met een vermogen van 7,5 MW.  Zij zijn voorlopig de recordhouders op Nederlandse bodem.

Reageer op dit artikel