nieuws

Gras als wapening van duurzame geluidswal

infra 1985

Gras als wapening van duurzame geluidswal

Langs het spoor bij Beverwijk is een recyclebaar biobased geluidsscherm in gebruik genomen. Strukton wapende het beton van de Eco Silence Wall met olifantsgras.

Miscanthus Gigantus, oftewel olifantsgras is een extreem snel groeiende grassoort die op meerdere plaatsen in Nederland wordt gekweekt. Rondom Schiphol wordt het bijvoorbeeld ingezet om ganzen uit de buurt te houden van de start- en landingsbanen. Tijdens de groei neemt het veel CO2 op, die Strukton duurzaam opslaat in het beton dat is ontwikkeld voor de nieuwe geluidsscherm. Het beton is grof van en open van structuur, waardoor het goed geluid absorbeert. 

Het gras dat is toegepast in de geluidswal bij de spooronderdoorgang Aagerpoort in Beverwijk groeide tot voor kort om de hoek. Daardoor blijven ook de transportbewegingen tijdens de productie beperkt. Miscanthus beton is volgens Strukton compleet recylcebaar. Het kan na breken opnieuw worden verwerkt tot Miscanthus beton of tot andere bouwmaterialen. 

Reageer op dit artikel