nieuws

Infra en utiliteitsbouw gaan eindelijk ook weer groeien

infra 142

Infra en utiliteitsbouw gaan eindelijk ook weer groeien

De bouwsector blijft de komende tijd waarschijnlijk goed draaien, na de sterke groei van de afgelopen twee jaar. Daarbij komt de vooruitgang niet alleen meer van de huizenbouw, maar ook van andere segmenten, voorspellen economen van ABN AMRO in een donderdag gepubliceerd rapport.

De bouw groeit in 2017 en 2018 met ongeveer 4,5 procent, voorspelt de bank. Die toename volgt op plussen van 7 tot 8,5 procent in de afgelopen twee jaar. Het groeitempo in de woningbouw zwakt daarbij wat af, terwijl andere branches juist een inhaalslag maken.

Door de aantrekkende economie en de grotere aandacht voor duurzaamheid neemt bijvoorbeeld de vraag naar utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen en ziekenhuizen) toe. Verder investeert de overheid meer in infrastructuur. Hierbij vormen de huidige coalitiebesprekingen wel een onzekere factor, omdat nog moet blijken in welke mate de nieuwe regering in infrastructuur zal investeren.

Aantrekkende bouw zorgt voor personeelgebrek

Alleen maar goed nieuws heeft ABN Amro niet. Doordat de bouw over de volle breedte aantrekt, krijgen  “alle partijen in het bouwproces te maken met een tekort aan geschikt personeel, onderaannemers en stijgende (inkoop)prijzen”, waarschuwt Petran van Heel, sector banker bouw van ABN Amro. “Dit brengt mogelijke risico’s met zich mee.”

Reageer op dit artikel