nieuws

Zandhandelaar vraagt ACM in te grijpen bij aanbesteding winlocatie

infra 8

Zandhandelaar vraagt ACM in te grijpen bij aanbesteding winlocatie

Zand- en grinthandel v/h H. Rijks en Zonen uit Gieten vreest dat de aanbesteding van zandwinlocatie Woldmeer niet eerlijk zal verlopen. Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daarom gevraagd om op te treden tegen de gemeente Groningen.

De zandhandelaar is vooral bang dat de gemeente de exploitatie van de winlocatie aanbiedt via haar eigen overheidsbedrijf. Dat zou Groningen mogelijk een kostenvoordeel kunnen opleveren. Volgens Rijks en Zonen mogen overheden hun eigen overheidsbedrijven echter niet bevoordelen ten opzichte van concurrerende ondernemingen.

Voorwaarden nog niet bekend

De ACM bevestigt dat laatste, maar geeft tegelijkertijd aan niet te kunnen ingrijpen. Daarbij wijst de mededingingsautoriteit op het feit dat Groningen de zandwinlocatie nog niet heeft aangeboden en dat dus “de voorwaarden waaronder de exploitatie van de zandwinning zal worden aanbesteed” nog niet bekend zijn.

Zolang dat niet het geval is, kan de ACM ook niet bepalen welk bedrag de gemeente in rekening zal brengen als de zandwinning via een eigen overheidsbedrijf zal plaatsvinden. “Van een dreigende schending van de gedragsregels is dan ook geen sprake”, aldus de kartelwaakhond.

Reageer op dit artikel