nieuws

Schultz: “Tijdperk Ruimte voor de Rivier afgesloten”

infra 47

Schultz: “Tijdperk Ruimte voor de Rivier afgesloten”

Nederland is nu “beter voorbereid op overstromingen van rivieren dan in 1993 en 1995”. Dat heeft minister Schultz gezegd bij de oplevering van een van de laatste grote projecten van Ruimte voor de Rivier, de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld.

“Met een reeks maatregelen zorgen we bij Veessen-Wapenveld voor een waterstandverlaging van maar liefst 71 centimeter. Dat is de grootste daling in centimeters van alle Ruimte voor de Rivierprojecten”, aldus de bewindsvrouw.

In december 2006 kreeg ze als staatssecretaris de Eerste Kamer achter zich voor het Ruimte voor de Rivier-programma. Nu, na tien jaar, levert Schultz als minister de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op.

“We sluiten een bijzonder tijdperk af. Een tijdperk van tien jaar waarin we op een heel andere manier aan waterveiligheid zijn gaan werken en waarin we waterveiligheid meer dan ooit hebben verbonden aan ruimtelijke inrichting. Nederland is veiliger én mooier geworden.”

Maatregelen kosten ruim 2 miljard

In het kader van Ruimte voor de Rivier hebben rivieren op meer dan dertig plaatsen letterlijk meer ruimte gekregen. De maatregelen, die vier miljoen inwoners van het rivierengebied moeten beschermen tegen overstromingen, hebben meer dan 2 miljard euro gekost.

“Vanaf de middeleeuwen zijn we bezig geweest om land op het water te winnen”, zei dijkgraaf Tanja Klip-Martin van waterschap Vallei en Veluwe bij de oplvering van de hoogwatergeul. “Ruimte voor de Rivier is het eerste grootscheepse programma waarbij we als waterbouwers land teruggeven aan water.”

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld werd aangelegd door bouwcombinatie IJsselweide, bestaande uit Boskalis en Van Hattum en Blankevoort.

Reageer op dit artikel