nieuws

‘Zet Nederlandse snelweg in voor zelfrijdende auto’

infra 34

‘Zet Nederlandse snelweg in voor zelfrijdende auto’

Nederlandse snelwegen zouden veel meer ingezet moeten worden voor experimenten met zelfrijdende auto’s. Dat betoogt Frans Tillema, lector intelligente mobiliteit aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).  

“De kansen liggen voor het oprapen. Juist omdat wij geen autobouwers hebben. Dat geeft ons namelijk een unieke positie zonder belangen. Maar Mercedes en BMW haal je niet zomaar hiernaartoe. Daarvoor heb je een duidelijk programma nodig”, zegt Tillema.

Verschillende snelwegen lenen zich uitstekend voor proeven met zelfrijdende auto’s, stelt de deskundige. Als voorbeelden noemt hij een groot deel van de weg tussen Helmond en Eindhoven en de plannen voor voorzieningen rondom Lelystad.  “In het begin leidt dat misschien even tot extra inspanning voor wegbeheerders en wellicht leveren pilots wat meer overlast op, maar op termijn juist voor veel minder.”

Niet dat apps en zelfpratende auto’s het Nederlandse fileprobleem helemaal oplossen, nuanceert Tillema. “Daarvoor is het aanbod gewoon te groot. “Of het kabinet kilometerheffing moet invoeren? Dat is een gewetensvraag. Ik denk dat we uiteindelijke een eerlijke vorm moeten toepassen. Bij de trein snapt ook iedereen dat een kaartje tijdens de spits duurder is dan overdag.”

Tillema looft minister Schultz voor de stappen die al gezet zijn, maar waarschuwt dat de ontwikkelingen veel sneller gaan tot voor kort werd aangenomen. “Ik kom net terug uit Silicon Valey waar ik onder meer een toonaangevend congres (CES, red) bijwoonde. Nu al kondigt Audi aan dat je in 2020 in je auto kunt slapen in bepaalde situaties. Of dat waar is gaan we sneller zien dan verwacht.”

Hoewel het Nederlandse hoofdwegennet volgens hem voor 95 procent af is, blijf het aanleggen van nieuwe wegen zijns inziens altijd nodig. “Maar als je koploper wilt zijn op het gebied van slimme mobiliteit moet je keuzes maken en zul je ook meer moeten investeren in nieuwe technieken.”Tillema is dinsdag 17 januari één van de gasten tijdens het Cobouw Café op de InfraTech 2017, tot 20 januari in Rotterdam Ahoy. Die talkshow staat in het teken van de vraag hoe wegenbouwers kunnen anticiperen op de toekomst. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels