nieuws

Oosterscheldekering van de Veluwe succesvol getest

infra Premium 56

Oosterscheldekering van de Veluwe succesvol getest

De inlaat van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is succesvol getest.  Alle 60 kleppen van de kering gingen keurig open volgens protocol.

De inlaat bestaat uit een 880 meter lange brug, met beweegbare kleppen tussen de pijlers. Bij hoge waterstanden gaan die open waardoor de waterstand op de IJssel plaatselijk met maximaal 71 centimeter verlaagt. Tussen twee dijken die combinatie IJsselweide (VolkerWessels en Boskalis) opwierp stroomt het water richting Wapenveld, waar het weer in de IJssel stroomt. Zelfs stroomopwaarts is het effect van de hoogwatergeul merkbaar. Bij Deventer is de verlaging nog altijd 20 centimeter.

De kleppen worden bediend met hydraulische cilinders die bij naderend hoogwater vanaf het brugdek op de pijlers worden geplaatst. Dat is volgens dijkgraaf Tanja Klip van Vallei en Veluwe verantwoord omdat je een hoogwatergolf op de grote rivieren toch altijd zo’n vijf dagen van te voren aan ziet komen.  

Tekst loopt door onder de foto >

Powerpack

Na plaatsing van de cilinders worden ze in werking gesteld met een powerpack waardoor de kleppen openen. De powerpack past op een aanhanger die door elke personenauto getrokken kan worden. De brug over de inlaat is onder alle omstandigheden toegankelijk omdat hij de dorpen direct aan de IJssel, die tijdelijk op een eiland liggen,  bereikbaar houdt.

Donderdag vond de generale repetitie plaats van de opening van de inlaat, die inmiddels bekend staat als de Oosterscheldekering van de Veluwe. Volgens projectleider Jean Paul Adema van de aannemingscombinatie verliep de opening soepel. De kleppen worden in twee fases geopend. Eerst gaan dertien kleppen open waarachter de bodem van de woelbak is versterkt.  Daar kan het instromende water geen schade aanrichten. Zodra de geul zich een beetje heeft gevuld kunnen ook de andere kleppen open. Het openen ging volgens Adema gesmeerd. Net als het sluiten na afloop.  

Tekst loopt door onder de foto >

De hoogwatergeul is één van de laatste projecten van het programma Ruimte voor de Rivier. In februari opent minister Schultz van Haegen de hoogwatergeul. Voor die tijd moet combinatie IJsselweide nog behoorlijk wat grondverzet uitvoeren. Zowel bij de inlaat als bij de uitlaat 8,5 kilometer verderop liggen nog honderden meters dijk die afgegraven moeten worden en waar Boskalis en Van Hattum en Blankevoort nog een bestemming voor moeten vinden.

Eens per mensenleven

Waterschap Vallei en Veluwe gaat de de inlaat beheren voor Rijkswaterstaat. Eigen mensen zullen de kering in een paar uur in paraatheid brengen. Hoevaak de waterschapsmedewerkers dat gaan oefenen, is nog niet helemaal duidelijk.  Volgens de stromingsmodellen is de hoogwatergeul slechts eens per tachtig jaar nodig.  Eén keer per mensenleven. De rest van de tijd is de grond in gebruik bij boeren.

Reageer op dit artikel