nieuws

Protestactie tegen ontslagen bij Boskalis

infra 35

Protestactie tegen ontslagen bij Boskalis

Aandeelhouders van Boskalis kunnen rekenen op een protestactie tegen de aangekondigde ontslagplannen. Op initiatief van werknemers van Fairmount Marine ontvingen zij voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering een open brief. Aanstaande woensdag vindt de actie plaats.

Het is een reactie op het nieuws dat de baggeraar de komende drie jaar afscheid wil nemen van in totaal 650 werknemers, waarvan 150 in Nederland. FNV Waterbouw/Nautilus Internationaal en werknemers van Fairmount, Boskalis Bagger en Smit Salvage doen mee aan de actie.

Morele grenzen overschreden

Met de actie willen de betrokken partijen “een duidelijk signaal afgeven aan de aandeelhouders en directie van Boskalis dat met deze reorganisatieplannen morele grenzen worden overschreden”, aldus Charley Ramdas, voorzitter van FNV Waterbouw en algemeen secretaris van Nautilus.

Bij Fairmount worden circa 34 medewerkers vervangen door werknemers uit lagelonenlanden. “Onrecht in het kwadraat”, aldus de betrokkenen. Bij baggermaatschappij Boskalis verliest een op de drie Nederlandse gezellen en een op de zeven officieren zijn baan. Dat zijn ongeveer zestig personen. Bij bergingsbedrijf Smit Salvage worden 22 zeevarende functies geschrapt.

Berdowski: veel minder werk

Boskalis haalt nog steeds grote opdrachten binnen, waardoor de ontslagen “bijzonder voorbarig zijn”, valt te lezen in de brief. “De noodzaak van het kille rationalisatieplan is vooralsnog niet aangetoond.”

Volgens Boskalis-topman Peter Berdowski “is het werkvolume fors gedaald, waardoor de bezettingsgraad van onze schepen onder druk komt te staan. We moeten onze vloot daarom aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.”

In juli dit jaar sprak de topman nog de verwachting uit dat het grootste deel van de banenreductie door natuurlijk verloop en herplaatsing zou plaatsvinden.  

Reageer op dit artikel