nieuws

SUREbridge pakt oude betonnen bruggen in met kunststof

infra 15

SUREbridge pakt oude betonnen bruggen in met kunststof

Met composietdekken bovenop en voorgespannen koolstofstrengen aan de onderkant wil het consortium SUREbridge verouderde betonnen bruggen versterken. De lichte versterkingsmethode moet leiden tot miljardenbesparingen bij aanpak van verouderde infrastructuur.

Het internationale onderzoeksprogramma is vrijdagmorgen gelanceerd in Rotterdam. De technologie van het Rotterdamse bedrijf FiberCore speelt een grote rol in de methode. Bij de composietplaten  van de firma lopen de glasvezels in alle richtingen van kern en huid, waardoor er geen onthechting plaatsvindt. De ontwerplevensduur van de platen is honderd jaar.

De Chalmers-universiteit uit Zweden brengt bij SUREbridge een nieuwe technologie in om bruggen te versterken aan de onderkant met voorgespannen koolstofwapening. De combinatie van de twee technieken maakt volgens Simon de Jong van FiberCore ingrijpende hak- en breekwerk  van verouderde betonconstructies overbodig. De bruggen worden als het ware ingepakt. De hybride constructie die zo ontstaat is niet veel zwaarder, terwijl sterkte en stijfheid flink toenemen. In veel gevallen kunnen de bruggen meteen ook verbreed worden. Naast de Zweden en de Rotterdammers speelt het Italiaanse ingenieursbureau Aice ook een grote rol in het consortium. Dat bureau heeft veel ervaring met inspecties van betonconstructies.   

SUREbridge maakt deel uit van het grotere Europese onderzoeksprogramma Infravation dat  oplossingen zoekt voor verouderderde infrastructuur. Er ligt volgens de initiatiefnemers een enorme markt in het verschiet. In Europa liggen bijna een miljoen betonnen bruggen waarvan zeker 10% snel gerenoveerd moet worden. Vooral de kunstwerken uit de jaren ’60 en ’70 zijn hard aan versterking toe. De verwachting is dat SUREbridge 20% goedkoper uitvalt dan traditionele renovaties. Dat levert Europabreed dan al gauw besparingen op van 7,2 miljard euro.  Voor het Infravation onderzoek is komende drie jaar 9 miljoen euro beschikbaar. 

Reageer op dit artikel