nieuws

Stabiliteitsfactor RonaTon het hoogst

infra Premium

Stabiliteitsfactor RonaTon het hoogst

De stabiliteitsfactor van een dijkbekleding met RonaTon-zetstenen is 1,21. Dat komt uit proeven en staat in een rapport van Deltares. Daarmee is deze dijkbekleding van Altena Infra-materialen de meest stabiele die momenteel te verkrijgen is.

Dat zegt Albert Bruins Slot van Altena Infra-materialen uit ‘t Harde. Het vergelijkende onderzoek van een aantal moderne typen steenzettingen voor dijken heeft plaatsgevonden van 2011 tot 2015. Deltares uit Delft, onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond, voerde het onderzoek uit in opdracht van Rijkswaterstaat, twee projectbureaus, drie waterschappen en enkele marktpartijen. 

De onderzochte zetstenen zijn ontworpen voor primaire waterkeringen in Nederland. Maar ze hebben verschillende vormen en daardoor elk hun eigen specifieke eigenschappen. Sommige zijn in het bijzonder stabiel, andere remmen vooral de golven. Om de stenen optimaal te kunnen benutten en vergelijken, wilden de opdrachtgevers meer kennis vergaren over de specifieke eigenschappen.

Deelnemers

Het onderzoek vond plaats in de Scheldegoot en de Deltagoot van Deltares. De zetstenen zijn op schaal getest. De deelnemende marktpartijen waren Holcim Coastal (Basalton 30 STS en 30 STS +), Hillblock (Basisblock, Slimblock en testblokken), Altena Infra-materialen (RonaTon en RonaTaille), en LBN/Berding Beton (C-Star en Verkalit mgv en GOR). Van een aantal producten is de stabiliteitsfactor bepaald, van Hillblocks, RonaTaille en Verkalit GOR is de ruwheid bepaald (die de overslag van golven beperkt).
De stabiliteitsfactor bleek te variëren van 0,72 tot 1,21. De factor wordt opgenomen in het rekenprogramma Steentoets. De dikte van een dijkbekleding met de zeer stabiele RonaTon-zetstenen kan zo’n 18 procent dunner uitgevoerd worden dan een standaard dijkbekleding, rekent Bruins Slot voor.

De uitvinder van het RonaTon-blok is Henk Pannekoek van Altena. Hij koos voor een zeshoekige vorm met enkele aanpassingen en afwijkende blokken langs de randen van elk pakket. Tijdens proeven in de Deltagoot sloegen weliswaar enkele stenen weg, maar bleven de stenen daaromheen staan. Volgens Pannekoek omdat de inklemming gelijk is verdeeld over het pakket en over de glooiing van de dijk. Een inklemming op drie hoekpunten levert voldoende stabiliteit op, stelt hij.

Deltares bepaalde ook de remming van oplopende golven. Die hangt af van de ruwheidscoëfficient, een functie van onder meer het kanaalvolume. Daarbij blijken golfhoogte en bergend vermogen van de stenen van invloed.

Reageer op dit artikel