nieuws

Fietsgarage BAM kondigt start van Zuidasdok aan

infra

Fietsgarage BAM kondigt start van Zuidasdok aan

BAM helpt voor net geen 10 miljoen euro in hartje Zuidas het Mahlerplein aan een ondergrondse fietsgarage voor drieduizend rijwielen. De bouw start over een jaar, duurt circa een jaar en is de opmaat tot het grote Zuidasdokproject.

Het werk omvat behalve de komst van de fietsgarage de bouw van een grote ondergrondse waterberging en een ingrijpende opwaardering van het Mahlerplein. Ook is royaal plek ingeruimd voor passerende kabels en leidingen, heel handig als het Zuidasdokproject straks op toeren komt. In december gaat het ondergronds brengen van snelweg A10 en de bouw van het nieuwe station AmsterdamZuid in één groot design & constructwerk naar de markt. Budget: 1,4 miljard euro, waaruit de eerste hap van 10 miljoen naar de fietsparkeergarage van BAM gaat.

Volgens projectmanager Elian Ineke van Zuidasdok stak BAM op het vlak van het voorkomen van bouwoverlast boven de concurrentie uit. Ook al leverden de andere geselecteerde partijen eveneens prima werk. Naast BAM dongen mee Ballast Nedam, Besix, Heij­mans en een combinatie van VolkerWessels-dochter Van Hattum & Blankevoort met G&S Bouw.

Ineke: “Bij het design & constructproject vroegen we om: 1. beperk de bouwoverlast en 2. zorg voor kwaliteit in uitstraling en gebruiksgemak van de fietsparkeergarage. De aannemers hebben goed geluisterd. Alle hebben ze meer geboden dan de basisuitvraag. We merkten dat de partijen waardeerden hoe we het werk in de markt gezet hebben. Je moet de beste oplossing aan de bouwers overlaten. Zij kennen het beste de risico’s.”

Sinds 2013 al wordt op de Zuidas rekening gehouden met de komst van het project Zuidasdok. Waar mogelijk wordt werk met werk gemaakt. Bijvoorbeeld bij de aanleg van kabels en leidingen. Als een afrit tijdelijk dicht gaat, wordt gezocht of werk dat toch moet gebeuren niet kan meeliften. Dat scheelt verderop weer overlast. Als dankzij Zuidasdok de A10 over een lengte van een kilometer de nieuwe tunnel in duikt, ontstaan op de Zuidas 120.000 vierkante meter extra openbare ruimte. Voor het wegverkeer komen twee keer zes rijstroken beschikbaar. De gunning aan de aannemerscombinatie voor project Zuidasdok wordt verwacht in 2016, waarna de bouw vlot kan beginnen. Oplevering: in de periode 2026-2028.

Lees verder: Plein Zuidasdok ‘in de geest van Schiphol’

Reageer op dit artikel