nieuws

Interview Robin Stam: Met eurobruggen op de kaart gezet

infra Premium

Interview Robin Stam: Met eurobruggen op de kaart gezet

Om geen lidstaat voor het hoofd te stoten staan op de eurobiljetten alleen maar fictieve bruggen. Dankzij een brainwave van grafisch ontwerper Robin Stam worden ze nu echt gebouwd. In Spijkenisse.

Hoe kwam u op het idee?

“Al een tijdje was ik geïntrigeerd door de eurobiljetten tot ik ontdekte dat de bruggen erop verzonnen zijn en nergens staan. Italianen willen niet betalen met een Pont-Neuf en Fransen niet met een Rialtobrug. Het leek het me leuk de bruggen alsnog te realiseren.”

Waarom in vredesnaam in Spijkenisse?

“Ik raakte in gesprek met een raadslid uit die stad die het idee op een bepaald moment voorlegde aan de wethouder. Die was meteen razend-enthousiast en vroeg me het idee verder uit te werken.”

En inmiddels stuurt u een heel bouwteam aan?

“Dat heeft inderdaad iets onwerkelijks. Tijdens de maandelijkse bouwvergaderingen zit ik met allemaal ingenieurs aan tafel die heel ingewikkelde technische dingen bespreken. Op beslissende momenten kijken ze allemaal naar mij, simpele grafisch ontwerper, met de vraag wat ik er van vind.”

Wat voor momenten zijn dat?

“Ik wil de bruggen zo letterlijk mogelijk van de biljetten kopiëren. Als een aanbrug van het biljet afloopt, moet de brug daar in werkelijkheid ook ophouden. Dat levert heel onaffe constructies op die indruisen tegen de intuïtie van de ingenieurs. Dat moet ik bewaken.”

Worden ze allemaal in beton uitgevoerd?

“Er komen ook twee stalen bruggen, die van het 200- en het 500-eurobiljet.”

Was het niet mooier geweest als ze de Waal zouden overspannen of een andere grote rivier?

“Die grandeur hebben de ontwerpen op de biljetten wel, maar het is juist veel leuker om ze in een nieuwbouwwijk neer te leggen. Over het slootje middenin een woonwijk liggen ze er vreemd bij. Volledig uit verhouding.”

Het zijn lompe gevaartes.

“Maar wel weer teruggebracht tot de schaal van de voetganger en de fietser. Het krijgt iets hilarisch als je straks een voetganger ziet lopen over de tuibrug van het 500-eurobiljet. De pyloon is net zo hoog als hijzelf.”

U leidt de komende jaren busladingen Japanners rond door Spijkenisse?

“Bij elke brug komen borden te staan met het camerastandpunt dat een foto oplevert die het best in de buurt komt bij de afbeelding op de eurobiljetten.”

U geeft Spijkenisse een centrale plaats op de kaart van Europa.

“De grap pakt wel goed uit.”

Reageer op dit artikel