nieuws

Parijs begint aan aanleg 200 kilometer ringmetro

infra

Parijs begint binnenkort met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een ringmetro om de hele stad.

Het 200 kilometer lange traject krijgt 72 stations – waarvan 57 nieuwe – en gaat volgens de huidige berekeningen 23,5 miljard euro kosten. Daar komt dan nog eens 12 miljard aan verbeteringen aan de rest van het openbaar vervoer en de verdere infrastructuur bij.

De nieuwe metrolijn, die in feite uit drie op elkaar aansluitende trajecten gaat bestaan, wordt voor een flink deel gefinancierd door een nieuwe lokale belasting op kantoor- en bedrijfsruimten die 7 miljard moet opbrengen. Daarnaast komt er 4 miljard van de staat en nog eens 1,5 miljard van andere overheden in de regio groot-Parijs. Die overheden hebben voor het project een aparte instelling opgericht, de Sociéte du Grand Paris die de rest van de benodigde middelen op de openbare markt moet financieren.

De automatische metro moet in 2025 rond zijn en dan zo’n twee miljoen passagiers per dag kunnen vervoeren. Het feitelijke spoorwerk moet over een jaar of drie van start gaan. Aan te nemen valt dat de opdracht naar goed Frans gebruik naar één van de grote nationale aannemers gaat.

Reageer op dit artikel