bouwbericht

Katwijk en Oegstgeest krijgen fietsbrug over Oude Rijn

infra 418

Katwijk en Oegstgeest krijgen fietsbrug over Oude Rijn

Markant en herkenbaar, robuust en betrouwbaar: dat zijn de eigenschappen van de binnenkort te bouwen beweegbare brug over de Oude Rijn tussen de gemeenten Katwijk en Oegstgeest.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Aanleggen fietsbrug over de Oude Rijn: realisatie goede fiets- en voetgangersverbinding tussen de nieuwbouwlocatie Oegstgeest aan de Rijn en de 't Duyfrak.

OEGSTGEEST | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

De ontwikkelcombinatie Strukton Infratechnieken / BSB Staalbouw heeft de aanbesteding gewonnen, zo werd eerder deze maand bekend gemaakt tijdens een informatieavond voor omwonenden. Syb van Breda & Co architects is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Beeldkwaliteit

Volgens de jury scoorde de brug met name hoog op het thema beeldkwaliteit. ‘De brug is rank, slank en opvallend. Door de pyloon heeft de brug een eigen karakter in het gebied’. De realisatie van de brug is een project van de gemeente Katwijk en Oegstgeest en de provincie Zuid- Holland. De kosten worden volledig gefinancierd vanuit de subsidieregeling van het ‘Programma Fiets’ van de provincie Zuid-Holland.

Slanke draaibrug

De brug is bedoeld voor voetgangers en fietsers en komt te liggen tussen nieuwbouwwijken ’t Duyfrak in Valkenburg (gemeente Katwijk) en Oegstgeest aan de Rijn in Oegstgeest. De nieuwe brug verkort de reistijd met name voor scholieren tussen beide gemeenten, aldus de provincie Zuid-Holland. Als vaarwegbeheerder is de provincie nauw betrokken geweest bij de wens van beide gemeente om de brug te realiseren.

Het gaat om een slanke draaibrug van staal. De brug draait horizontaal open, het draaipunt ligt aan de kant van de gemeente Katwijk. Het draaiende deel wordt in balans gehouden door een twaalf meter hoog, schuin oplopend tegengewicht (de pyloon). Aan de onderkant heeft de brug slechts twee steunpunten, zodat het zicht vanaf het water onder de brug goed is.

De aannemerscombinatie Strukton Infratechnieken / BSB Staalbouw werkt het ontwerp momenteel tot in detail uit. Wanneer de benodigde vergunningen binnen zijn, kan worden begonnen met de bouw. Dat is waarschijnlijk dit najaar. Eind 2018 moet de brug klaar zijn.


Plaats: Katwijk en Oegstgeest
Opdrachtgever: Gemeenten Katwijk en Oegstgeest
Ramingsgroep: 4,3 miljoen euro


 

Foto's

Reageer op dit artikel