blog

Weglopen is geen oplossing

infra 1133

Weglopen is geen oplossing
Ingrid Koenen Foto: Suzanne van de Kerk

De gww-sector kwakkelt. Op infraprojecten wordt geen dubbeltje winst gemaakt. Nog steeds niet.  De risico’s zijn te groot en de marges te laag. De Zuidasdok, de Twentekanalen, knooppunt Hoevelaken en de ViA15 zijn het gevolg. Daar komt nu stikstof bovenop als nieuw extra risico. Geen zelfreflectie Het antwoord van de bouwers is een terugtrekkende beweging: […]

De gww-sector kwakkelt. Op infraprojecten wordt geen dubbeltje winst gemaakt. Nog steeds niet.  De risico’s zijn te groot en de marges te laag. De Zuidasdok, de Twentekanalen, knooppunt Hoevelaken en de ViA15 zijn het gevolg. Daar komt nu stikstof bovenop als nieuw extra risico.

Geen zelfreflectie

Het antwoord van de bouwers is een terugtrekkende beweging: risicovolle projecten mijden of weglopen. Het is geen oplossing, waarschuwt Hans Moll, oud-directeur van Strukton. Hij voorspelt het einde van BAM, VolkerWessels, Strukton, Heijmans en alle andere traditionele wegenbouwers als de sector zo blijft doormodderen. De markt moet zelf in beweging komen, maar de bouwdirecteuren wijzen vooral naar Rijkswaterstaat en andere opdrachtgevers en wachten af.

Oud-directeur Strukton waarschuwt grote bouwers

Oud-directeur Strukton waarschuwt grote bouwers

De zelfreflectie mist, constateert Moll in zijn boek waarin hij de sector een spiegel wil voorhouden. Bouwers zijn niet in staat om echte stappen te maken op het gebied van standaardisering, legolisering, integratie en het terugdringen van faalkosten. Het lukt de huidige generatie bouwbedrijven niet om in te spelen op de nieuwe behoefte van opdrachtgevers om te ontzorgen en volledig integraal te werken. Ze willen niet of ze kunnen het niet.

Lijdzaam afwachten

De bouwers zitten lijdzaam te wachten op ‘ingrepen op de gww-markt’, zoals het McKinsey-rapport aanbeveelt. Die beweging gaat echter tergend langzaam, als de sector blijft alleen blijft wachten op Rijkswaterstaat, want die gaat alleen ingrijpen bij nieuwe opdrachten. Het tempo is veel dus te laag en de sector is kansloos als de markt niet zelf de lekken boven krijgt.

Het defensieve antwoord van de sector creëert ruimte voor een vijandige overname van buitenaf, waarschuwt Moll. Of zo’n doemscenario uitkomt, weten we binnen tien jaar.

Reageer op dit artikel