blog

Keuzes maken…best lastig

infra 993

Keuzes maken…best lastig

Afgelopen vrijdag had collega Ingrid Koenen weer eens een primeur. Ze achterhaalde dat er een partij afhaakte voor het project A9 Badhoevedorp Holendrecht. Ballast Nedam en Fluor zijn uit de lopende tender gestapt. En dat betekent dat Rijkswaterstaat nog twee partijen overhoudt voor dit bijna 800 miljoen euro kostende project. Waarom is dit zo groot nieuws?

We schreven eind februari dat grote infra-projecten steeds minder interessant worden voor bouwers. Ze bouwen liever een woonwijk, dan iets op GWW-gebied. In infra zijn de risico’s te groot en dat willen de bouwers niet meer. Bij de A9 vonden ze – naar verluidt – het plafondbedrag te laag. En – laten we eerlijk zijn – er is werk genoeg, dus waarom dat risico lopen?

De realiteit dat de markt verandert, wil er bij RWS kennelijk nog niet in. Natuurlijk moeten ze prudent met overheidsgeld omspringen, maar prijzen stijgen gewoon in deze marktomstandigheden. En als men te star is dan betaalt de opdrachtgever toch uiteindelijk gewoon de rekening. Projecten vertragen en er komen ingewikkelde juridische conflicten over wie de meerkosten moet dragen.

RWS heeft McKinsey gevraagd de relatie met de infra-bouwers te analyseren. Een maand terug berichtten we daarover. De consultant adviseert Rijkswaterstaat om in te grijpen en het risicoprofiel van projecten omlaag te brengen. Want, zo zegt McKinsey, de contracten van RWS zijn te risicovol voor bouwers. Marktwerking dreigt daardoor verloren te gaan.

RWS zou actief moeten ingrijpen om het tij te keren en kan daarbij een belangrijke aanjagende rol spelen, is de conclusie. Alleen dan is de transitie mogelijk om tot een “financieel gezonde, concurrerende en innovatieve sector” te komen die de nieuwe opgave aan kan.

RWS moet nu aan de bak. Dat is de enige conclusie die we kunnen trekken.

Reageer op dit artikel