blog

‘Contract als schuilplaats is onverantwoordelijk’

infra Premium 971

‘Contract als schuilplaats is onverantwoordelijk’

Wat is er nodig voor een geslaagd project? Goede spelregels én goede samenwerking. In theorie zijn we het daar allemaal over eens. Maar de praktijk is weerbarstig. De spelregels lijken leidend. Het contract als schuilplaats, als argument om niet met elkaar in gesprek te hoeven gaan. Ai!

Veel zaken kun je helemaal niet goed oplossen met het contract in de hand. Die dingen zul je dus sowieso met elkaar moeten bespreken. Er zijn ook zaken die je met het contract in de hand X zou moeten doen, terwijl Y toch echt beter is. De opgave zou leidend moeten zijn.

Vis

De opgave is de waarde die je samen creëert voor de samenleving met het project. Het contract biedt slechts een kader. En dat kader is van rubber. Flexibel en aanpasbaar. In deze tijden van razendsnelle (technologische) ontwikkelingen geldt eens te meer: in het contract van vandaag, wordt morgen de vis verpakt. Wij stellen dan ook: wie zich verschuilt achter het contract – wie het gesprek niet aangaat – ontloopt zijn verantwoordelijkheid. En dat ondermijnt het project succes.

Binnen de lijntjes

Projectboards, interne opdrachtgevers en onafhankelijk controleurs: intervenieer en beoordeel vanuit de essentie van de opgave. Maak het contract minder belangrijk. Prijs de mensen die de kaders durven ombuigen voor de goede zaak, voor de opgave. En vraag om meer verantwoording bij de mensen die – ogenschijnlijk – braaf binnen de lijntjes kleuren. Dat leidt te vaak tot suboptimale oplossingen die binnen no-time door de tijd zijn achterhaald. Dat is pas écht verkwisting van publieke middelen.

Hard werken

Projectleiders, IPM’ers, managers, disciplineleiders en allen anderen: denk en doe vanuit de opgave. Zet samen de afspraken naar jullie hand. En ja, dat betekent veel praten, focus op de opgave. Opnieuw zaken op een rij zetten. Tot vervelens toe uitleggen wat je nou precies bedoelt. Het is hard werken om draagvlak voor je geweldige nieuwe inzicht te krijgen. Maar het betaalt zich uit: geen juridisch getouwtrek, tevreden omgeving en een ontspannen werksfeer.Nathalie Vrancken en Nelleke van Thiel-Wortmann, Versnellers van Samenwerking en Besluit, ook in Bouw & Infra.

Reageer op dit artikel