blog

Noord-Zuidlijn krijgt gezicht: letterlijk

infra 515

Noord-Zuidlijn krijgt gezicht: letterlijk
Suzanne van de Kerk

Door bouwvakkers naar voren te schuiven, krijgen projecten letterlijk een gezicht. Het is ronduit goed voor het imago om de menselijke kant van bouwen te benadrukken. Zoals de hoedjesparade op Prinsjesdag de show stelen, kunnen vakmensen hun steentje bijdragen voor een beter imago van de bouwsector.

De Noord-Zuidlijn zette als eerste de trend door de bouwvakkers centraal te zetten. De stoere tunnelboorders gaven de metrolijn letterlijk een gezicht en stralen trots, passie en vakmanschap uit. Ook bij de afbouwfase poseren mannen in uitrusting, dit keer om aandacht te vragen voor veilig werken.

Met een grote cirkelzaag in zijn handen poseert “Jan van der Wetering en zijn collega’s werken veilig aan de Noord-Zuidlijn.” De poster hangt in de bouwkeet in Amsterdam Noord, waar ik onlangs mocht aanschuiven bij de projectmanagers om door te praten over de afbouw- en testfase.

Bij de Noord-Zuidlijn gaf de vernietigende kritiek van de commissie Veerman de doorslag om totaal anders te gaan werken: de hekken open te gooien in plaats van angstvallig dicht te houden.

Het project kreeg een nieuw gezicht: Van een overmatig geloof in de techniek naar realisme over tegenvallers, overlast en risico’s, van ingenieurs en managers naar het vakmanschap en heldendom van de tunnelboorders, en van afgesloten bouwputten naar de magie en betovering van het ondergronds bouwen. Dat die magie in de praktijk van alledag ook tot veel hoofdbrekers leidt, is woensdag te lezen in Cobouw.

Reageer op dit artikel