artikel

15.000 ton schoon aan de haak

infra 479

Vijf reusachtige betonnen kegels bouwde BAM in een dok aan de rivier de Tyne in Noord-Engeland. De eerste ligt sinds dit weekeinde stabiel op de zeebodem.

De kegels vormen de voeten voor windturbines. Door ze te vullen met water laat onderaannemer Strukton ze gecontroleed afzinken naar de bodem. Daarna wordt het water vervangen door zand. Het totale gewicht van 15.000 ton moet genoeg zijn om de zware turbines hun werk te laten doen hoog boven de zeespiegel.

Zogeheten gravity based foundations zijn wel eerder toegepast, maar op veel kleinere schaal en ze werden nooit drijvend naar hun plek versleept. Ze moeten een alternatief vormen voor de monopiles en vooral  de jackets die bij offshoreparken op grotere waterdiepten worden gebruikt. De Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm krijgt in totaal vijf windturbines en een vermogen van ruim 40 MW. BAM Nuttall en BAM Infra voeren het werk uit voor het Franse energiebedrijf EDF.

 

Reageer op dit artikel