artikel

Friesland krijgt meer infrawerk

infra Premium

Friesland krijgt meer infrawerk
Shutterstock

In Friesland hebben infrabouwers bijna twee keer zoveel werk op de plank liggen dan begin 2013. Dat blijkt uit de bouwbarometer van het EIB en Cobouw.

De index voor opdrachten die de komende twaalf maanden naar alle waarschijnlijkheid tot bouwomzet leiden, staat voor de Friese infra op 191 (januari 2013 =100). Vooral vanaf juni dit jaar stijgt in Friesland de orderportefeuille sterk.

De bouwbarometer is gebaseerd op duizenden concrete bouwplannen en -projecten uit de Bouwberichtendatabase van Cobouw. De cijfers zijn bewerkt door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Naar verwachting zullen de projecten de komende twaalf maanden gedeeltelijk of geheel tot uitvoering komen en tot omzet leiden.

Friesland is een uitzondering in de infrawereld. In alle andere provincies is de werkvoorraad gedaald, waarbij Drenthe de grootste daling laat zien. De infrabouwers verwachten in deze provincie het komend jaar een halvering van de omzet.

In Zeeland schommelen de vooruitzichten voor gww-bedrijven het meest. Eind 2013 groeiden de opdrachtenportefeuilles snel. Het laatste jaar is de orderstapel 35 procent geslonken.

Flevoland bungelt onderaan. Sinds begin 2013 loopt het infrawerk weg. In Nederlands jongste provincie is de omzetverwachting voor het komend jaar de helft van de verwachting van begin 2013. Het laatste jaar kromp de orderportefeuille met 15 procent.

Voor heel Nederland geldt dat de omvang van de opdrachtenportefeuille voor de infra gelijk is aan de portefeuille van begin 2013.

 

WONINGBOUW BLIJFT GROEIEN

In Utrecht en Noord-Holland blijft de woningbouw sterk groeien. Vergeleken met een jaar geleden hebben woningbouwers in Utrecht 40 procent meer omzet in het vooruitzicht. In Noord-Holland komt er komend jaar naar verwachting 30 procent meer woningbouwomzet aan. Vergeleken met begin 2013 is het orderboek in de twee provincies 70 procent gegroeid. Zuid-Holland doet het ook goed, daar is de opdrachtenstapel 27 procent hoger. Achterblijvers in de woningbouw zijn Groningen (5 procent), Drenthe (2,5 procent) en Flevoland (4 procent). Voor de hele bouw (infra, woningbouw, utiliteit) is de stapel aan bouwopdrachten voor het komend jaar met 13 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden.

 

Reageer op dit artikel